Oelhofen: Emir Kusturica je genije

Srna
Oelhofen: Emir Kusturica je genije

Mokra Gora - Višestruko nagrađivani francuski reditelj i scenarista David Oelhofen rekao je da Emira Kusturicu smatra genijem, te da je on za njega veoma važan umjetnik, i to ne samo kao filmski reditelj.

"Mnogo puta sam gledao njegov film 'Andergraund' i doživljavam ga kao remek-djelo, jer je toliko bogat da gledanjem iznova uvijek otkrijete nešto novo. Jutros sam gledao 'Sjećaš li se Doli Bel?' i sada mogu reći da je pored 'Andergraunda' ovo moj drugi omiljeni film Emira Kusturice. Veoma je nježan film i za temu ima porodicu koja je veoma važna za mene", istakao je Oelhofen, koji je bio gost ovogodišnjeg "Kustendrofa".

On je rekao da je gledajući film "Sjećaš li se Doli Bel" bio veoma dirnut sudbinom glavnog lika koji pokušava da bude čovjek, da bude slobodan, da voli i ovo je važna priča, a u isto vrijeme nježna i pametna.

"Svi mi znamo kako teče proces između vaših individualnih ciljeva, sopstvene slobode, vaše porodice i društva. Na najbolji način su ovu odnosi prikazani u filmu 'Doli Bel' i u pitanju je sjajan film", istakao je Oelhofen za portal "Iskra".

On je naglasio da je Emir Kusturica još značajan po tome što je stvorio novi jezik, sopstveni jezik, koji je u potpunosti čvrst.

"Ne postoji reditelj koji može da ispriča priču kao Emir, jer on ima veoma specifičan stil koji je veoma snažan. On je zaista impresivan. Smatram da ga drugi reditelji veoma poštuju. Ne postoji reditelj koji bi pokušao da imitira njegov stil, a mislim da je razlog taj što bi tako nešto bilo veoma opasno upravo zbog njegove konzistentnosti", ocijenio je Oelhofen.

Govoreći o ovogodišnjem "Kustendrofu", francuski reditelj i scenarista kaže da mu se posebno dopao dio programa u okviru kog se prikazuju kratki filmovi, te da je bio prilično impresioniran kvalitetom svakog filma ponaosob.

"Dakle, ništa na šta se mogu požaliti. Što se tiče sela, čuo sam da je ono izgrađeno prije 10 ili 15 godina i da prije njega na ovom mjestu nije bilo ničega. Bilo je to samo obično brdo i to je čudo. Život je čudo", rekao je Oelhofen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana