Održano poetsko veče u znak sjećanja na Stanoja Golića

Srna
Održano poetsko veče u znak sjećanja na Stanoja Golića

Han Pijesak - Na Han Pijesku večeras je održano poetsko veče "Biserje na dlanu", u znak sjećanja na pjesnika Stanoja Golića iz ove opštine, koji je preminuo 2002. godine na Palama u 45. godini.

Direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" Ozrenka Đurić Radulović rekla je na otvaranju književne večeri da Golić, zbog prerane smrti, nije dočekao da primi povelju Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta", čiji je bio zaslužan član.

"Dobro je što se na ovakvim okupljanjima sjećamo našeg preminulog pjesnika, kojeg je prerana smrt prekinula u daljem stvaralaštvu", navela je Radulovićeva.

Na književnoj večeri "Biserje na dlanu" stihove je govorilo 12 pjesnika, članova Književnog kluba "Luča" iz Vlasenice.

Svoje stihove govorili su Aćim Todorović, Savo Radulović, Milutin Savčić, Silvana Popović, Dušanka Bašić, Nebojša Borovina, Milanko Lelek, Vojin Ostojić, Milorad Golić, Dejan Spasojević i Milorad Milićević, a stihove Stanoja Golića čitala je Aleksandra Planinčić.

Predsjednik Književnog kluba "Luča" Aćim Todorović upoznao je publiku sa radom ovog kluba, koji okuplja pjesnike regije Birač i dijela Romanije, te promovisao Zbornik "Lučini prosjevi".

Stanoje Golić rođen je 1957. godine na Han Pijesku, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a zatim Filozofski fakultet u Sarajevu.

Na "Duvanjskim danima kulture" 1986. godine dobio je prvu nagradu za poeziju.

Objavio je zbirke pjesama "Otjelotvorenje" /1990/, "Sarajevski život i druge smrti" /2000/, te zajedničku zbirku pjesama "Biserje na dlanu".

Bio je aktivan član Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sarajevo, ali se nakon ratnih strahota koje je preživio u ovom gradu, vratio u rodno mjesto.

Direktor Narodne biblioteke Han Pijesak bio je od 1999. do 2002. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana