Одржано поетско вече у знак сјећања на Станоја Голића

Срна
Одржано поетско вече у знак сјећања на Станоја Голића

Хан Пијесак - На Хан Пијеску вечерас је одржано поетско вече "Бисерје на длану", у знак сјећања на пјесника Станоја Голића из ове општине, који је преминуо 2002. године на Палама у 45. години.

Директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" Озренка Ђурић Радуловић рекла је на отварању књижевне вечери да Голић, због преране смрти, није дочекао да прими повељу Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета", чији је био заслужан члан.

"Добро је што се на оваквим окупљањима сјећамо нашег преминулог пјесника, којег је прерана смрт прекинула у даљем стваралаштву", навела је Радуловићева.

На књижевној вечери "Бисерје на длану" стихове је говорило 12 пјесника, чланова Књижевног клуба "Луча" из Власенице.

Своје стихове говорили су Аћим Тодоровић, Саво Радуловић, Милутин Савчић, Силвана Поповић, Душанка Башић, Небојша Боровина, Миланко Лелек, Војин Остојић, Милорад Голић, Дејан Спасојевић и Милорад Милићевић, а стихове Станоја Голића читала је Александра Планинчић.

Предсједник Књижевног клуба "Луча" Аћим Тодоровић упознао је публику са радом овог клуба, који окупља пјеснике регије Бирач и дијела Романије, те промовисао Зборник "Лучини просјеви".

Станоје Голић рођен је 1957. године на Хан Пијеску, гдје је завршио основну и средњу школу, а затим Филозофски факултет у Сарајеву.

На "Дувањским данима културе" 1986. године добио је прву награду за поезију.

Објавио је збирке пјесама "Отјелотворење" /1990/, "Сарајевски живот и друге смрти" /2000/, те заједничку збирку пјесама "Бисерје на длану".

Био је активан члан Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Сарајево, али се након ратних страхота које је преживио у овом граду, вратио у родно мјесто.

Директор Народне библиотеке Хан Пијесак био је од 1999. до 2002. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана