Održano književno veče Stevana Tontića

M. M.
Održano književno veče Stevana Tontića

Banjaluka - U vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra održano je književno veče Stevana Tontića. Predstavljene su četiri knjige: knjige poezije “Svakodnevni smak svijeta” i “Hristova luda”, prevedena knjiga poezije na bugarski jezik, i knjiga putopisnih zapisa “Ta mjesta”.

Književnik Zdravko Kecman je rekao da je Tontić naš savremenik čija djela se s nestrpljenjem iščekuju i predstavljaju nadahnuće prilikom svakog čitanja. 

- Čitanje Tontića je uvijek iznova kao čitanje prvi put. Svaki put sam morao da čitam kao da čitam prvi put. Uvijek je to traženje nečega iza onoga što je pjesnik u tekstu rekao - objasnio Kecman.

Književnik Ranko Risojević, koji je pisao pogovor knjizi “Svakodnevni smak svijeta”, iskazao je riječi hvale za novu pjesničku zbirku te rekao nekoliko riječi o samoj knjizi.

- Ovo su pozne pjesme Stevana Tontića. Vidimo da je išao razvodnim lukom, što je prirodno. On je istraživao sebe i nikoga više. U tom istraživanju zauzimao je različite pozicije. Put je vodio ka širenju prostora poezije. Njegova najbitnija tema jeste ljubav. On je veliki savremeni srpski ljubavni pjesnik - kazao je Risojević.

Rekao je i nešto više o samom načinu stvaranja poezije te specifičnom načinu pisanja, u kojem nema ničega metafizičkog.

- Silazeći do duše, propušta samo ono što je za njega bitno. Pored skepse, mladalačkog podsmijavanja svijetu i traganja za mnogim stvarima, ispustio je religijski momenat. Idući ka kasnijim djelima, to se mijenja, iz potrebe dijaloga sa sobom. Našao je svog sagovornika u samom sebi. Tu vidimo kako su se stvari odvijale. Nije izdao to u sebi, već je shvatio značaj ostajanja moralnog do kraja - objasnio je Risojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana