Održano Veče laureata na zatvaranju 45. Književnih susreta na Kozari

Srna
Održano Veče laureata na zatvaranju 45. Književnih susreta na Kozari

Prijedor - Manifestacija "Književni susreti na Kozari" završeni su večeras druženjem sa dobitnikom nagrade "Književni vijenac Kozare" Milovanom Danojlićem i sa pjesnikom Ljubivojem Ršumovićem u prijedorskoj Galeriji "`96".

Stihove iz Danojlićeve poezije u pjesme je pretočio profesor Muzičke škole "Savo Balaban" Dragan Marinković, što je bio povod za razgovor sa pjesnikom kako i koliko stihovi žive u pjesmama, kakav je njegov odnos prema ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Bobu Dilanu, te kakva je uopšte sudbina knjige u vrijeme njihove kompjuterske obrade.

"Voleo bih da knjiga pobedi ta tehnička pomagala jer ne može potrebu ljudskog duha da se druži sa rečima i ozbiljnim knjigama da zameni neka tehnička varka", rekao je Danojlić.

Direktor Galerije "ž96" Tihomir Ilijašević, inače akademski slikar, je Milovanu Danojliću poklonio njegov portret, što je već postala tradicija sa nagrađenima na ovoj manifestaciji.

Književni susreti na Kozari otvoreni su sinoć kada je Milovanu Danojiću na svečanoj akademiji uručena nagrada "Književni vijenac Kozare", a danas na tadicionalnoom poetskom času na Mrakovici i statueta "Ljubijski rudar".

Pored laureata, Kozaru i Prijedor su tokom 45. Književnih susreta na Kozari pohodili i pjesnici pjesnici Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Ranko Preradović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Domaćin i organizator manifestacije "Književni susreti na Kozari" bio je grad Prijedor, saorganizatori Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te opštine Novi Grad, Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica i grad Banjaluka.

Sponzor nagrade "Književni vijenac Kozare" bila je kompanija "Arselor Mital".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana