Одржано Вече лауреата на затварању 45. Књижевних сусрета на Козари

Срна
Одржано Вече лауреата на затварању 45. Књижевних сусрета на Козари

Приједор - Манифестација "Књижевни сусрети на Козари" завршени су вечерас дружењем са добитником награде "Књижевни вијенац Козаре" Милованом Данојлићем и са пјесником Љубивојем Ршумовићем у приједорској Галерији "`96".

Стихове из Данојлићеве поезије у пјесме је преточио професор Музичке школе "Саво Балабан" Драган Маринковић, што је био повод за разговор са пјесником како и колико стихови живе у пјесмама, какав је његов однос према овогодишњем добитнику Нобелове награде за књижевност Бобу Дилану, те каква је уопште судбина књиге у вријеме њихове компјутерске обраде.

"Волео бих да књига победи та техничка помагала јер не може потребу људског духа да се дружи са речима и озбиљним књигама да замени нека техничка варка", рекао је Данојлић.

Директор Галерије "ж96" Тихомир Илијашевић, иначе академски сликар, је Миловану Данојлићу поклонио његов портрет, што је већ постала традиција са награђенима на овој манифестацији.

Књижевни сусрети на Козари отворени су синоћ када је Миловану Данојићу на свечаној академији уручена награда "Књижевни вијенац Козаре", а данас на тадиционалноом поетском часу на Мраковици и статуета "Љубијски рудар".

Поред лауреата, Козару и Приједор су током 45. Књижевних сусрета на Козари походили и пјесници пјесници Драган Колунџија, Љубивоје Ршумовић, Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић, Ранко Прерадовић, Александра Чворовић, Дејан Алексић и Здравко Миовчић.

Домаћин и организатор манифестације "Књижевни сусрети на Козари" био је град Приједор, саорганизатори Министарство просвјете и културе Републике Српске, те општине Нови Град, Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Козарска Дубица и град Бањалука.

Спонзор награде "Књижевни вијенац Козаре" била је компанија "Арселор Митал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана