Održani Šesti pjesnički susreti

Srna
Održani Šesti pjesnički susreti

Beograd - Na Štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu večeras su održani Šesti susreti pjesnika koji stvaraju na srpskom govornom području i u dijaspori.

Prije predstavljanja, učesnici su se po starom srpskom običaju poslužili pogačom koju je po receptu Srba sa Kosmeta ispekao i svojim kolegama darovao pjesnik Ratko Popović.


Popović je izazvao buru emocija kod prisutnih recitujući stihove svojih pjesama "Otac napušta kuću" i "Otac da se vrati doma" u kojim je utkana tuga svih Srba koji su morali napustiti svoja ognjišta na Kosmetu.

Ništa emotivnije reakcije publike nisu bile ni na stihove pjesnika Blagoja Bakovića "Mojkovačka bitka traje", koji je poslao poruku da se junaci tih bitaka, a pradjedovi današnjih Evropejaca stide svojih praunuka.

O bratu koga više nema, a koga pamti srpska istorija - Jovanu Raškoviću kroz pjesmu je govorila Vjera Rašković, potpredsjednik austrijske "Prosvjete".

Sa posebnim emocijama o svojoj otadžbini - Republici Srpskoj govorili su, između ostalih, pjesnici Ranko Risojević, Goran Vračar i Dragan Kolundžija.

Večerašnje druženje bila je prilika da se prisutnima podijeli zbornik sa prošlogodišnjih susreta.

U isto vrijeme predstavnici Udruženja "Knjiga solidarnosti" uručili su zahvalnicu direktoru Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenu Cicoviću za doprinos u radu tog udruženja i promociji knjige u Srbiji i Republici Srpskoj.

Cicović je rekao da će Predstavništvo nastaviti sa započetom praksom da u saradnji sa "Knjigom solidarnosti" na godišnjem nivou daruje po 2.000 naslova za tri škole u Srbiji, ali i da knjiga dođe do svake škole u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana