Održane kreativne radionice Artmatika

A. G.
Održane kreativne radionice Artmatika

Banjaluka - U okviru pratećih sadržaja izložbe "Paralele" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održane su kreativne radionice za djecu pod nazivom "Artmatika".

Ovaj program realizovan je kao dio istoimenog projekta Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, a na inicijativu vrtića "Kolibri" iz Lazareva.

Četiri specijalno osmišljene radionice, inspirisane izložbom "Paralele", bile su namijenjene vaspitnoj grupi koju čini 30 djece vrtića "Kolibri", uzrasta pet do šest godina.

Djeca su, uz rješavanje kreativnih likovnih zadataka, imala priliku da se upoznaju i sa umjetnicima Radoslavom Tadićem i Slobodanom Vidovićem, koji su im predstavili svoja djela obuhvaćena izložbom "Paralele" i približili sam proces slikanja.

Poslije radionice djeca su u prostoru Muzeja izložila nastale radove, a na platou ispred Muzeja izvela su performans kojim su simbolički poželjela dobrodošlicu i pozvala publiku da posjećuje ovu instituciju kulture.

Projekat "Artmatika" započet je krajem 2016. godine i pruža novu dimenziju rada vaspitača u vaspitno-obrazovnom procesu, a baziran je na razvoju početnih matematičkih pojmova kod djece posredstvom različitih oblika umjetnosti. Kreiranjem podsticajne atmosfere i usmjeravanjem ka kreativnom likovnom izražavanju i stvaranju, podstiče se kritički stav djeteta prema svijetu koji ga okružuje, te stimuliše percepcija vizuelno-prostornih odnosa, kao i logičko-matematičkog mišljenja. Dječije samostalno uključivanje u različite vidove aktivnosti razvija emotivnu stabilnost i samopouzdanje djeteta u sopstvene snage. Ovako osmišljeni programi djeci otkrivaju onu zaboravljenu - zabavnu stranu matematike.

Radionice su vodile vaspitačice vrtića "Kolibri" Jelena Radošević i Nataša Radošević i pedagog Svjetlana Mamić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana