Одржане креативне радионице Артматика

Одржане креативне радионице  Артматика 09.02.2018 16:27 | А. Г.

Бањалука - У оквиру пратећих садржаја изложбе "Паралеле" у Музеју савремене умјетности Републике Српске одржане су креативне радионице за дјецу под називом "Артматика".

Овај програм реализован је као дио истоименог пројекта Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, а на иницијативу вртића "Колибри" из Лазарева.

Четири специјално осмишљене радионице, инспирисане изложбом "Паралеле", биле су намијењене васпитној групи коју чини 30 дјеце вртића "Колибри", узраста пет до шест година.

Дјеца су, уз рјешавање креативних ликовних задатака, имала прилику да се упознају и са умјетницима Радославом Тадићем и Слободаном Видовићем, који су им представили своја дјела обухваћена изложбом "Паралеле" и приближили сам процес сликања.

Послије радионице дјеца су у простору Музеја изложила настале радове, а на платоу испред Музеја извела су перформанс којим су симболички пожељела добродошлицу и позвала публику да посјећује ову институцију културе.

Пројекат "Артматика" започет је крајем 2016. године и пружа нову димензију рада васпитача у васпитно-образовном процесу, а базиран је на развоју почетних математичких појмова код дјеце посредством различитих облика умјетности. Креирањем подстицајне атмосфере и усмјеравањем ка креативном ликовном изражавању и стварању, подстиче се критички став дјетета према свијету који га окружује, те стимулише перцепција визуелно-просторних односа, као и логичко-математичког мишљења. Дјечије самостално укључивање у различите видове активности развија емотивну стабилност и самопоуздање дјетета у сопствене снаге. Овако осмишљени програми дјеци откривају ону заборављену - забавну страну математике.

Радионице су водиле васпитачице вртића "Колибри" Јелена Радошевић и Наташа Радошевић и педагог Свјетлана Мамић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица