Održana svečana akademija u čast Filipu Višnjiću

Srna
Održana svečana akademija u čast Filipu Višnjiću

Bijeljina - Svečana akademija posvećena velikanu srpskog epskog stvaralaštva Filipu Višnjiću održana je večeras u Bijeljini u okviru tradicionalne manifestacije "Višnjićevi dani".

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su mali i veliki hor "Srbadija", glumci i pjesnici iz Republike Srpske i Srbije, narodni pjevači uz gusle, a književnica sa Kosova i Metohije Valentina Pitulić besjedila je o životu i djelu Filipa Višnjića.


"Velika je i izuzetna ličnost srpske narodne književnosti Filip Višnjić koji je svoj rad posvetio borbi za slobodu srpskog naroda. Pjevao uz gusle, govorio i na izvjestan način predskazivao buduće događaje, opominjao", rekla je Pitulićeva.

Mitar Novaković, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Bijeljina koje je i organizator manifestacije, rekao je da je ovo veče, kroz stihove i besjede glumaca, pjesnika i učenika, na poseban način predstavilo i dočaralo lik Filipa Višnjića, ali i vrijeme u kojem je živio.

Ove godine navršava se 250 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika, te će program biti bogatiji i sadržajniji, a manifestacija trajati dva dana duže od dosadašnjih.

Sutra, drugog dana manifestacije, u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" biće organizovani 8. Susreti mladih pjesnika "Na Filipovim stazama", a na Pedagoškom fakultetu biće predstavljena knjiga "Vukovi pjevači iz BiH", Ljubomira Zukovića i Jeline Đurković.

Treći dan, posvećen srpskom Homeru, rezervisan je za takmičenje recitatora i besjednika učenika i studenata.

U okviru programskih sadržaja manifestacije, učenici Osnovne škole "Petar Kočić" održaće poetski čas u Međašima, gdje je Višnjić proživio veliki dio života.

Učenici i nastavnici Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac" i Akademije umjetnosti "Slobomir P Univerziteta" održaće koncert u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Savez slijepih i slabovidih će u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" organizovati kulturno-umjetnički program, a bijeljinska književnica Ljiljana Lukić predstaviće roman "U nebo zagledan".

Za utorak, 7. novembar, zakazani su promocija časopisa za književnost, nauku i kulturu "Srpska vila" i otvaranje izložbe o fotografskom zanatu u Muzeju Semberije.

Folklornom i guslarskom večeri u Centru za kulturu i spuštanjem zastave u srijedu, 8. novembra, biće završeni ovogodišnji "Višnjićevi dani", čiji su pokrovitelji Grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana