Održan poetski čas na Kozari

Srna
Održan poetski čas na Kozari

Prijedor - Ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo "Književni vijenac Kozare" Milovanu Danojliću danas je na Kozari uručena i statueta "Ljubijski rudar".

To je bila ujedno i centralna manifestacija ovogodinjih 45. Književnih susreta na Kozari koja je održana pod nazivom "Pjesničko podne".


Nagradu je laureatu susreta uručio generalni direktor Rudnika "Arselor Mital Prijedor" Mladen Jelača, kompanije koja je sponzor novčanog dijela ove književne nagrade.

"Zahvalan sam mnogo i Prijedoru i Kozari i ovim divnim ljudima koji su me se sjetili i koji poštuju moj rad. Drago mi je što sam u ovom kraju koji volim i što sam sa ljudima kojima sam zahvalan za pažnju koju mi ukazuju", rekao je Danojlić.

Svoje stihove na Kozari su govorili pjesnici Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Ranko Preradović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Ovaj poetski čas na Kozari tradicionalno je, osim pjesnika, okupio i učenike iz Prijedora i susjednih opština, koji su i ove godine imali priliku da čuju čuvenu poemu Skendera Kulenovića "Stojanka majka Knežopoljka" u izvođenju beogradske glumice Biljane Đurović.

Poetskom času prethodilo je polaganje cvijeća na spomen-bistu Skendera Kulenovića.

"Ovim susretima odajemo pomen junacima Kozare i Skenderu koji je opjevao junaštvo sa ovih prostora u teškim vremenima. To junaštvo je nama omogućilo da sada mirno živimo. Ovo je naša obaveza i grad Prijedor i naše susjedne opštine godinama će da njeguju ovu tradiciju", poručio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.


Domaćin i organizator manifestacije "Književni susreti na Kozari" je grad Prijedor, a suorganizatori su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te opštine Novi Grad, Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica i grad Banjaluka. /kraj/st/da/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana