Одржан поетски час на Козари

Срна
Одржан поетски час на Козари

Приједор - Овогодишњем добитнику награде за животно дјело "Књижевни вијенац Козаре" Миловану Данојлићу данас је на Козари уручена и статуета "Љубијски рудар".

То је била уједно и централна манифестација овогодињих 45. Књижевних сусрета на Козари која је одржана под називом "Пјесничко подне".


Награду је лауреату сусрета уручио генерални директор Рудника "Арселор Митал Приједор" Младен Јелача, компаније која је спонзор новчаног дијела ове књижевне награде.

"Захвалан сам много и Приједору и Козари и овим дивним људима који су ме се сјетили и који поштују мој рад. Драго ми је што сам у овом крају који волим и што сам са људима којима сам захвалан за пажњу коју ми указују", рекао је Данојлић.

Своје стихове на Козари су говорили пјесници Драган Колунџија, Љубивоје Ршумовић, Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић, Ранко Прерадовић, Александра Чворовић, Дејан Алексић и Здравко Миовчић.

Овај поетски час на Козари традиционално је, осим пјесника, окупио и ученике из Приједора и сусједних општина, који су и ове године имали прилику да чују чувену поему Скендера Куленовића "Стојанка мајка Кнежопољка" у извођењу београдске глумице Биљане Ђуровић.

Поетском часу претходило је полагање цвијећа на спомен-бисту Скендера Куленовића.

"Овим сусретима одајемо помен јунацима Козаре и Скендеру који је опјевао јунаштво са ових простора у тешким временима. То јунаштво је нама омогућило да сада мирно живимо. Ово је наша обавеза и град Приједор и наше сусједне општине годинама ће да његују ову традицију", поручио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.


Домаћин и организатор манифестације "Књижевни сусрети на Козари" је град Приједор, а суорганизатори су Министарство просвјете и културе Републике Српске, те општине Нови Град, Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Козарска Дубица и град Бањалука. /крај/ст/да/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана