Одржан концерт поводом 130 година рада СПД Слога

Срна
Одржан концерт поводом 130 година рада СПД Слога

Сарајево - Српско пјевачко друштво “Слога” из Сарајева одржало је вечерас у Народном позоришту у овом граду концерт поводом 130 година постојања.

Диригент хора Стефан Мојсиловић рекао је да су програмом обухваћене духовне и свјетовне, те народне пјесме у различитим аранжманима, додајући да су балетски дуо Јована Милосављевић и Михаил Матеску из Народног позоришта у Сарајеву гости вечерашњег концерта.

Према његовим ријечима, духовни репертоар посвећен је композиторима као што су Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, док је свјетовни посвећен српском писцу Алекси Шантићу.

“Обиљежавање 130 година рада жСлогеж почело је наступом ове године на Божићном концерту управо овдје у Народном позоришту, а биће крунисано овим јубиларним концертом”, рекао је Мојсиловић новинарима прије почетка концерта.

Он је додао да ће се публици представити и квинтет хармоника “Акордеус” Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, те да ће бити приказан и документарни филм о историји овог друштва и ономе шта је урађено у протеклих 130 година.

Поздрављајући присутне у препуној сали Народног позоришта, старјешина Саборне цркве у Сарајеву протојереј-ставрофор Владимир Ступар рекао је да духовна музика има велики значај, јер она слави Бога.

“Тамо гдје се Бог слави и прославља, Бог је и присутан”, истакао је протојереј Ступар.

Он је додао да духовна музика повезује прошлост, будућност и садашњост.

“Прошлост, да нас подсјети да смо Божија бића, да нас је Господ створио за радост. Будућност, зато што нам духовна музика открива радост будућег живота, а садашњост - да препознамо једни друге чиста срца, љубављу, да заволимо и загрлимо једни друге”, рекао је отац Владимир.

Он је истакао да се само тако може истински служити Богу, те поручио да је мисија музике да дотакне срца људи, а да је духовност у томе да се прославља Бог и да се људи међусобно воле.

Српско пјевачко друштво “Слога” има између 30 и 35 чланова, дјелује у Сарајеву 130 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана