Odlazak velikog muzičara i frontmena Idola

Pripremila: Aleksandra Madžar
Odlazak velikog muzičara i frontmena Idola

Beč - Jedan od istinskih velikana jugoslovenske i srpske muzike Vlada Divljan (1958-2015) preminuo je juče ujutro u Beču nakon duge i teške bolesti.

Izdavačka kuća "Long play" potvrdila je vijest o smrti slavnog muzičara i navela da će o vremenu i mjestu sahrane naknadno odlučiti porodica.

U javnosti su se početkom godine pojavile informacije da je slavni muzičar teško bolestan, ali je izgledalo da se Divljan oporavlja. Ipak, Divljan je preminuo juče u bolnici u Beču.

Vlada se borio sa zloćudnom bolešću godinama, a stanje se u posljednje vrijeme pogoršalo. Posljednjih mjeseci bio je u teškom stanju, a liječio se na infektivnom odjeljenju bečke bolnice AKH zbog problema izazvanih zbog preležane upale trbušne maramice.

Krajem sedamdesetih godina Divljan je bio član džez-rok grupa "Merlin" i "Zvuk ulice".

Godine 1979. sa Srđanom Šaperom osnovao je grupu "Idoli". Pažnju je privukao već prvom pjesmom - "Retko te viđam s devojkama". Prvi album "Idola" objavio je zagrebački "Jugoton". Album "Odbrana i poslednji dani" proglašen je najboljom rok pločom izdatom u bivšoj Jugoslaviji. Nakon raspada grupe "Idoli" nastavio je samostalnu karijeru.

Vlada Divljan bio je jedan od najuticajnijih muzičara sa ovih prostora. Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina.

Od 1980. do 1984. godine bio je predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava "Idoli". Od 1985. krenuo je sa samostalnom karijerom, u okviru koje je nastavio sa pop-rok formom, uporedo se baveći filmskom muzikom. Od 1991. do 1997. godine je živio u Sidneju, u Australiji, a od juna 1999. godine živio je i radio u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana