Odlazak uglednog književnog stvaraoca

Aleksandra Rajković
Odlazak uglednog književnog stvaraoca

BANjALUKA - Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske siromašnija je za još jedno književno ime. Akademik Nedeljko - Neđo Šipovac umro je u subotu, a sahranjen u srijedu na Novom groblju u Beogradu.

Sekretar Odjeljenja za književnost Akademije prof. dr Slobodan Remetić opraštajući se od Šipovca istakao je da je još jedan "ugledni stvaralac, borac kakav se i iz pera umetnika, a kamoli u stvarnosti teško rađa, napustio poprište ovozemaljskog života".

- Odjeljenje književnosti i umjetnosti Akademije zloslutno se osipa, izgubivši za dve godine trećinu svoga članstva. Prvo se u avgustu 2008. godine u istoriju izmestio Novica Petković, ove godine za njim su pošli Momo Kapor i Milorad Ćorović, a posle divovske borbe sa nepobedivim neprijateljem, napustio nas je i književnik Nedeljko - Neđo Šipovac - rekao je Remetić.

Nedeljko Šipovac, književnik, romansijer i esejista, rođen je 12. marta 1938. u Mostaru. Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 1997, a redovnog člana 2008. godine. Autor 25 knjiga za bogati književni, društvenopolitički i javni rad dobio je više nagrada i priznanja.

Neđo Šipovac je bio čovjek svestranih interesovanja. Pisao je i poeziju i prozu i esej i kritiku i reportažu. Ali možda je najdragocjeniji njegov rad bio onaj koji se bavio kulturom u širem značenju. Isto tako, on je bio prilježan djelatnik u institucijama kulture u onim bh. prije rata i u ovim bh. poslije rata. Neđo je već duže bio bolestan i u bolesti se junački držao. Biće da je to ono što mu je kao zavjet nalagalo hercegovačko porijeklo - rekao je književnik i akademik Rajko Petrov Nogo.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske nije obavijestila javnost Republike Srpske o smrti člana ove naučne institucije.

- Ne znam zašto Akademija nije poslala saopštenje da je akademik Nedeljko Šipovac umro. Rukovodstvo Akademije je bilo obaviješteno o njegovoj smrti i bili su na sahrani - kaže   profesor Slobodan Remetić.

Bez odgovora

Na pitanje zašto Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske nije obavijestila javnost o smrti akademika Nedeljka Šipovca, odgovor je juče bilo nemoguće dobiti. Generalni sekretar Dragoljub Mirjanić nije bio u kancelariji, niti se javljao na mobilni telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana