Одлазак угледног књижевног ствараоца

Александра Рајковић
Одлазак угледног књижевног ствараоца

БAЊAЛУКA - Aкадемија наука и умјетности Републике Српске сиромашнија је за још једно књижевно име. Aкадемик Недељко - Неђо Шиповац умро је у суботу, а сахрањен у сриједу на Новом гробљу у Београду.

Секретар Одјељења за књижевност Aкадемије проф. др Слободан Реметић опраштајући се од Шиповца истакао је да је још један "угледни стваралац, борац какав се и из пера уметника, а камоли у стварности тешко рађа, напустио поприште овоземаљског живота".

- Одјељење књижевности и умјетности Aкадемије злослутно се осипа, изгубивши за две године трећину свога чланства. Прво се у августу 2008. године у историју изместио Новица Петковић, ове године за њим су пошли Момо Капор и Милорад Ћоровић, а после дивовске борбе са непобедивим непријатељем, напустио нас је и књижевник Недељко - Неђо Шиповац - рекао је Реметић.

Недељко Шиповац, књижевник, романсијер и есејиста, рођен је 12. марта 1938. у Мостару. За дописног члана Aкадемије наука и умјетности Републике Српске изабран је 1997, а редовног члана 2008. године. Aутор 25 књига за богати књижевни, друштвенополитички и јавни рад добио је више награда и признања.

Неђо Шиповац је био човјек свестраних интересовања. Писао је и поезију и прозу и есеј и критику и репортажу. Aли можда је најдрагоцјенији његов рад био онај који се бавио културом у ширем значењу. Исто тако, он је био приљежан дјелатник у институцијама културе у оним бх. прије рата и у овим бх. послије рата. Неђо је већ дуже био болестан и у болести се јуначки држао. Биће да је то оно што му је као завјет налагало херцеговачко поријекло - рекао је књижевник и академик Рајко Петров Ного.

Aкадемија наука и умјетности Републике Српске није обавијестила јавност Републике Српске о смрти члана ове научне институције.

- Не знам зашто Aкадемија није послала саопштење да је академик Недељко Шиповац умро. Руководство Aкадемије је било обавијештено о његовој смрти и били су на сахрани - каже   професор Слободан Реметић.

Без одговора

На питање зашто Aкадемија наука и умјетности Републике Српске није обавијестила јавност о смрти академика Недељка Шиповца, одговор је јуче било немогуће добити. Генерални секретар Драгољуб Мирјанић није био у канцеларији, нити се јављао на мобилни телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана