Odlazak u Veneciju i komad o Nikoli Tesli najambiciozniji projekti banjalučkih institucija kulture

A. Glišić, A. Madžar
Odlazak u Veneciju i komad o Nikoli Tesli najambiciozniji projekti banjalučkih institucija kulture

Banjaluka - Tek nekoliko koraka napravili smo u 2017. godini, a vrijeme koje je ispred nas, idealno je da trudom, radom, željom, ljubavlju ostvarujemo ciljeve ispisane po zidovima života. Takvo mišljenje dijele i u kulturnom institucijama u Banjaluci u kojima oni koji odlučuju i njihovi kreativni timovi uveliko rade na novim projektima.

Konstantnim osluškivanjem potreba i želja njihove publike i posjetilaca odlučili su sa kojim predstavama, izložbama, koncertima i drugim umjetničkim projektima boje mjesece 2017. godine. Početak godine i obilježavanje svog Dana - 10. februara Muzej savremene umjetnosti RS iskoristiće da javnosti predstavili koncept Paviljona BiH na 57. venecijanskom bijenalu.

- Poslije višemjesečnog zalaganja, nedavno smo dobili i zvaničnu potvrdu da ćemo biti organizator cjelokupnog projekta, BiH će na Venecijanskom bijenalu predstavljati  umjetnik Radenko Milak s projektom "Univerzitet katastrofe", realizovanim u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom - podsjetila je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Izložbene aktivnosti u ovom muzeju u 2017. počeće u februaru samostalnom izložbom banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića "Spavaća soba mojih roditelja".

- Poslije najnovije produkcije našeg priznatog umjetnika uslijediće samostalna izložba vajara Radoša Antonijevića, koja će se naći i u programu obilježavanja dvanaeste Evropske "Noći muzeja" - kaže Vujkovićeva.

Prioritet u ovoj godini za Muzeje RS biće prikupljanje muzejske građe.

-  Do sada nismo imali sistematsko prikupljanje. Proširićemo terenska istraživanja na cijelu teritoriju RS, a posebno na one krajeve koje nemamo zastupljene u zbirkama. Imaćemo i nekoliko vrlo značajnih autorskih izložbi, a neće izostati ni standardne manifestacije kao što je "Noć muzeja". Veoma nam je važna saradnja sa muzejima iz regiona - rekao vršilac dužnosti direktora Muzeja RS Vladimir Đukanović.

I  Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS očekuju važni zadaci.

- Usmjerićemo se na digitalizaciju kulturne baštine, u toku je izrada pravilnika o digitalizaciji koju radi bibliotečki savjet. Bavićemo se i formiranjem odjeljenja za konzervaciju papira. Već smo u pregovorima za jednu mini-laboratoriju koju ćemo formirati u biblioteci - najavila je  direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Narodno pozorište RS publiku će obradovati sa četiri nove predstave koje će režirati Dragan Ostojić, Milan Nešković, Marko Misirača i Belinda Božičković.

- Premijera predstave "Bekstvo od sreće" planirana je za 4. mart, a komad Džordža F. Vokera režiraće Dragan Ostojić.  Među planiranim predstavama je i "Usamljeni zapad" za čiju bi režiju bila zadužena Belinda Božičković, a riječ je o tekstu Martina Mekdona - najavljuje direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković. 

Takođe, četiri premijere očekuju i mališane u Dječijem pozorištu RS.

- Već 20. februara, očekuje ih premijera "Maše i mede" u režiji Aleksandra Pejakovića. Sa tom predstavom otvorićemo Reviju najljepših predstava u Dječijem pozorištu koju radimo svakog februara - rekao je direktor ovog teatra Predrag Bjelošević.

Ubrzo, poslije "Maše i mede" u aprilu se na scenu postavlja komad "Ivica i Marica", uglednog pisca iz Valjeva, Dejana Aleksića koji će režirati Dragoslav Todorović. U maju i junu sigurno ćemo učestvovati na nekoliko festivala.

- Ono za šta smo zacrtali da moramo naći sredstva je festival u Sankt Peterburgu, ugledne festivalske kuće "Kuk art" na koji nas je pozvao gospodin David Burman - priča Bjelošević.

Posebno je istakao rad na skupom i ambicioznom projektu predstavi "Nikola Tesla" sa kojom bi u oktobru otvorili 16. međunarodni festival pozorišta za djecu.

- Za sada sam ja čovjek koji radi dramatizaciju, Biserka Kolevska i Svila Veličkova potpisuju režiju i scenografiju. Za Novu godinu radićemo novogodišnju predstavu, vjerovatno jedan od tekstova našeg Tode Nikoletića - naglasio je Bjelošević.

Organizator u Gradskom pozorištu "Jazavac", Ljubiša Savanović, najavio je da će cijenjeni umjetnik Nikola Pejaković Kolja režirati treći put u ovom teatru.

- Nakon predstava "Celo telo tu me boli" i "Šećer je sitan, osim kad je kocka" bavićemo se tekstom Dušana Kovačevića "Radovan III". Premijera je planirana najkasnije u četvrtom mjesecu. Pored toga, krajem sezone očekuju nas Dani studija Jazavac. Tokom ove manifestacije polaznici svih grupa Studija imaju javni čas i predstavljaju svoj rad - kazao je Savanović i najavio da će do kraja sezone predstaviti i monografiju "Deset godina  Gradskog pozorišta Jazavac"

Godina 2017. u Banjalučkom studentskom pozorištu biće  u znaku obilježavanja 40. godina od osnivanja Studentskog pozorišta.

- Banjalučko studentsko pozorište 41. sezonu otvara 1. februara sa predstavom "Mleko" Vasilisa Kacikonurisa, a u režiji Slobodana Perišića. Planirano da po jednu  predstavu urade Miljka Brđanin i ja, dok Goran Jokić i Radenka Ševa pripremaju predstavu "Srećni dobitnik" u Jokićevoj režiji - rekao je umjetnički direktor BSP-a Aleksandar Pejaković.

Od 27. jula do 7. avgusta očekuje ih organizacija festivala "Kestenbrug" sa učešćima studentskih pozorišta sa četiri kontinenta, Azija, Amerika, Afrike i Evrope. 

Planovi Arhiva RS

Među godišnjim planovima Arhiva RS su seminari, izložbe, objavljivanja časopisa, zbornika dokumenata, potvrdio je direktor ove institucije Bojan Stojnić.

- Naša izložba arhivskih dokumenata "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske (1991–2016)" gostovaće u Trebinju, Višegradu (Andrićgradu), Beogradu, Novom Sadu, Užicu i Požarevcu - kazao je Stojnić koji je zajedno sa Vericom M. Stošić i Goranom Đuran) autor postavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana