Одлазак у Венецију и комад о Николи Тесли најамбициознији пројекти бањалучких институција културе

А. Глишић, А. Маџар
Одлазак у Венецију и комад о Николи Тесли најамбициознији пројекти бањалучких институција културе

Бањалука - Тек неколико корака направили смо у 2017. години, а вријеме које је испред нас, идеално је да трудом, радом, жељом, љубављу остварујемо циљеве исписане по зидовима живота. Такво мишљење дијеле и у културном институцијама у Бањалуци у којима они који одлучују и њихови креативни тимови увелико раде на новим пројектима.

Константним ослушкивањем потреба и жеља њихове публике и посјетилаца одлучили су са којим представама, изложбама, концертима и другим умјетничким пројектима боје мјесеце 2017. године. Почетак године и обиљежавање свог Дана - 10. фебруара Музеј савремене умјетности РС искористиће да јавности представили концепт Павиљона БиХ на 57. венецијанском бијеналу.

- Послије вишемјесечног залагања, недавно смо добили и званичну потврду да ћемо бити организатор цјелокупног пројекта, БиХ ће на Венецијанском бијеналу представљати  умјетник Раденко Милак с пројектом "Универзитет катастрофе", реализованим у сарадњи са словеначким умјетником Романом Урањеком - подсјетила је директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Изложбене активности у овом музеју у 2017. почеће у фебруару самосталном изложбом бањалучког умјетника Младена Миљановића "Спаваћа соба мојих родитеља".

- Послије најновије продукције нашег признатог умјетника услиједиће самостална изложба вајара Радоша Антонијевића, која ће се наћи и у програму обиљежавања дванаесте Европске "Ноћи музеја" - каже Вујковићева.

Приоритет у овој години за Музеје РС биће прикупљање музејске грађе.

-  До сада нисмо имали систематско прикупљање. Проширићемо теренска истраживања на цијелу територију РС, а посебно на оне крајеве које немамо заступљене у збиркама. Имаћемо и неколико врло значајних ауторских изложби, а неће изостати ни стандардне манифестације као што је "Ноћ музеја". Веома нам је важна сарадња са музејима из региона - рекао вршилац дужности директора Музеја РС Владимир Ђукановић.

И  Народну и универзитетску библиотеку РС очекују важни задаци.

- Усмјерићемо се на дигитализацију културне баштине, у току је израда правилника о дигитализацији коју ради библиотечки савјет. Бавићемо се и формирањем одјељења за конзервацију папира. Већ смо у преговорима за једну мини-лабораторију коју ћемо формирати у библиотеци - најавила је  директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Народно позориште РС публику ће обрадовати са четири нове представе које ће режирати Драган Остојић, Милан Нешковић, Марко Мисирача и Белинда Божичковић.

- Премијера представе "Бекство од среће" планирана је за 4. март, а комад Џорџа Ф. Вокера режираће Драган Остојић.  Међу планираним представама је и "Усамљени запад" за чију би режију била задужена Белинда Божичковић, а ријеч је о тексту Мартина Мекдона - најављује директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић. 

Такође, четири премијере очекују и малишане у Дјечијем позоришту РС.

- Већ 20. фебруара, очекује их премијера "Маше и меде" у режији Александра Пејаковића. Са том представом отворићемо Ревију најљепших представа у Дјечијем позоришту коју радимо сваког фебруара - рекао је директор овог театра Предраг Бјелошевић.

Убрзо, послије "Маше и меде" у априлу се на сцену поставља комад "Ивица и Марица", угледног писца из Ваљева, Дејана Алексића који ће режирати Драгослав Тодоровић. У мају и јуну сигурно ћемо учествовати на неколико фестивала.

- Оно за шта смо зацртали да морамо наћи средства је фестивал у Санкт Петербургу, угледне фестивалске куће "Кук арт" на који нас је позвао господин Давид Бурман - прича Бјелошевић.

Посебно је истакао рад на скупом и амбициозном пројекту представи "Никола Тесла" са којом би у октобру отворили 16. међународни фестивал позоришта за дјецу.

- За сада сам ја човјек који ради драматизацију, Бисерка Колевска и Свила Величкова потписују режију и сценографију. За Нову годину радићемо новогодишњу представу, вјероватно један од текстова нашег Тоде Николетића - нагласио је Бјелошевић.

Организатор у Градском позоришту "Јазавац", Љубиша Савановић, најавио је да ће цијењени умјетник Никола Пејаковић Коља режирати трећи пут у овом театру.

- Након представа "Цело тело ту ме боли" и "Шећер је ситан, осим кад је коцка" бавићемо се текстом Душана Ковачевића "Радован III". Премијера је планирана најкасније у четвртом мјесецу. Поред тога, крајем сезоне очекују нас Дани студија Јазавац. Током ове манифестације полазници свих група Студија имају јавни час и представљају свој рад - казао је Савановић и најавио да ће до краја сезоне представити и монографију "Десет година  Градског позоришта Јазавац"

Година 2017. у Бањалучком студентском позоришту биће  у знаку обиљежавања 40. година од оснивања Студентског позоришта.

- Бањалучко студентско позориште 41. сезону отвара 1. фебруара са представом "Млеко" Василиса Кациконуриса, а у режији Слободана Перишића. Планирано да по једну  представу ураде Миљка Брђанин и ја, док Горан Јокић и Раденка Шева припремају представу "Срећни добитник" у Јокићевој режији - рекао је умјетнички директор БСП-а Александар Пејаковић.

Од 27. јула до 7. августа очекује их организација фестивала "Кестенбруг" са учешћима студентских позоришта са четири континента, Азија, Америка, Африке и Европе. 

Планови Архива РС

Међу годишњим плановима Архива РС су семинари, изложбе, објављивања часописа, зборника докумената, потврдио је директор ове институције Бојан Стојнић.

- Наша изложба архивских докумената "25 година Народне скупштине Републике Српске (1991–2016)" гостоваће у Требињу, Вишеграду (Андрићграду), Београду, Новом Саду, Ужицу и Пожаревцу - казао је Стојнић који је заједно са Верицом М. Стошић и Гораном Ђуран) аутор поставке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана