Одлазак бањалучког глумца Данила Попржена духовитог, скромног и ведрог човјека

Миланка Митрић
Одлазак бањалучког глумца Данила Попржена духовитог, скромног и ведрог човјека

Бањалука - Сваки човјек на неки начин на овом свијету остави свој траг. Када један глумац оде, иза њега остану сви ликови и улоге које је играо, остану сјећања на шале, остану сјећања на срећније дане и тренутке и сјећања на све оно што нам је било драго.

Једна од бањалучких легенди, глумац Данило - Дени Попржен, препознатљиво лице Народног позоришта Републике Српске и цијеле Бањалуке, преминуо је у 82. години.

Од овог, како су га звали посљедњег боема међу бањалучким глумцима, опростиле су се колеге, пријатељи и познаници, који ће, свако на свој начин, памтити њега, његове шале и приче и сачувати их у сјећању.

Глумац Борис Шавија је рекао да ће код Денија највише памтити његов врцави дух, шарм и дјетињу потребу да насмије и разгали човјека.

- Памтићу његове гегове, каламбуре, вицеве, лакрдије, гримасе, пошалице свих врста. Ни од чега није презао само да ти види зубе, ни да себе направи лудом, ако треба, у ту сврху. Кад смо се упознали по годинама је већ био у трећем добу, а духом млађи од свих нас. Били смо другари упркос разлици у годинама. Прави другари. Памтићу и наше озбиљне разговоре и мудровања за шанком, приче о животу и о страху од смрти. Знао сам да иза те кловновске маске, како то обично бива, стоји тужан и замишљен човјек. И таквог сам га виђао. Добацим му за шанком: “Дениро, што си надркан?”, а он ме погледа, онако испод ока, трудећи се да задржи озбиљан и строг изглед натмуреног господина, али не издржи, па му се бркови развуку и очи насмију, и већ прилази спреман за шегачење. Недостајаће ми да га видим како, по ко зна који пут, из глумачке ложе гледа представу, да се погледамо на поклону, да провјерим да ли му је било једнако добро као и раније. Недостајаће ми да гледам његове луде епизоде у којима је довољно да се појави и проговори двије, а да људи већ прасну у смијех. Био је миљеник публике. И ја сам га много волио. Недостајаћеш ми много, спадало једно дивно - рекао је Шавија.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић испричао је како је често волио да сједне с њим, попије коју и поразговара, те како су Попржена красиле изузетна скромност и ведрина.

- Памтићу га по необичном говору, природном дару и таленту, човјека ког су сви познавали, од Скопља до Љубљане. Памтићу га као човјека с којим сам волио сјести и попричати и као човјека који је био екстремно скроман. Он би наручио двије јер ја не пијем и онда би попио и моју и своју и рекао: “Најдраже ми је с тобом пити”. Велики човјек, велики глумац, који је непримјетно живио поред нас - казао је Новаковић.

Глумица Миљка Брђанин испричала је да ће Попржена да се сјећа као насмијаног човјека, који је увијек био спреман за шалу.

- Волио је да се шали, увијек је имао милион вицева да исприча. Кад год га сретнем, имао је неки виц да ми каже, тако да вјерујем да негдје горе сад шале и вицеве прича неким другим људима. Имала сам част да играм с њим на сцени и да га познајем и приватно и професионално и свима ће недостајати особа као што је Дени - казала је Брђанинова.

Глумац Александар Стојковић објаснио је да ће Попржена памтити као некога ко је њега и његове колеге, на почетку глумачке каријере, срдачно и топло дочекао.

- Кад сам дошао у Народно позориште, послије академије, Дени је већ био ту. Он је нас младе глумце благонаклоно и с радошћу дочекао, с нама се дружио. Није имао никакав отклон према нама, што се зна десити у колективима и био је заиста духовит човјек - истакао је Стојковић.

Осврнувши се на простор бивше Југославије, Стојковић је нагласио да је Дени неко кога су сви и свуда познавали.

- Нема ко Денија није познавао, од Мире Фурлан, Раде Шербеџије, најпознатијег југословенског шминкера Халида Реџебашића, Дејана Аћимовића, Драгана Николића - Денија су сви познавали и инсистирали на томе да се када се неки филм снима он појави и дође. То одушевљење кад се он појављивао мени је било задивљујуће, да је неко од наших имао тако узбудљиву каријеру, да је све те људе познавао - навео је Стојковић и додао да је Попржен био један од најпознатијих епизодиста у бившој Југославији и да је скоро немогуће пронаћи серију у којој се он није појавио, као што су “Путовања у Вучијак”, “Соко га није волио”, “Непокорени град” и друге. 

Тако је говорио Дени

- На филму сам прошао све. И радио сам са свима. Чувао сам уговоре за сваки филм и знао тачан број, али се то временом погубило. Играо сам углавном споредне и епизодне улоге у филмовима и у телевизијским серијама. У “Непокореном граду” ми је додијељена улога њемачког агента гестаповца и то ме је обиљежило и за касније улоге, па сам најчешће добијао негативце. Повремено су ме ангажовали у загребачком Студентском казалишту и популарном ИТД-у - испричао је Попржен једном приликом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана