Odlazak Ljubomira Gajića

A. G.
Odlazak Ljubomira Gajića

Banjaluka - Akademski slikar i sociolog kulture Ljubomir Gajić preminuo je u nedjelju u Banjaluci, a iza sebe je ostavio bogat stvaralački opus.

Gajić je bio i prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnosti Republike Srpske. Takođe je bio jedan od osnivača Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Rođen je 1948. u Bogutovom Selu kod Ugljevika, a u Beogradu je završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umetnosti.

Slikarstvo je diplomirao u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića i Radenka Miševića. U periodu od 1958. do 1963. boravio je kao iskušenik u manastiru Čokešina.

Prvu samostalnu izložbu slika održao je 1966. godine.

Usavršavao se na studijskim putovanjima u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji. Postdiplomske studije iz sociologije kulture pohađao je kod profesora Ratka Božovića na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Radio je kao profesor na Filozofskom i Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci. Ljubomir Gajić biće sahranjen na Perduvovom groblju u Banjaluci.

Svi koji su sa njim sarađivali, brojni umjetnici i kolege, kao i oni kojima je bio profesor, Gajićev odlazak ocijenili su kao veliki gubitak za banjalučku i srpsku likovnu scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana