Одлазак Љубомира Гајића

А. Г.
Одлазак Љубомира Гајића

Бањалука - Академски сликар и социолог културе Љубомир Гајић преминуо је у недјељу у Бањалуци, а иза себе је оставио богат стваралачки опус.

Гајић је био и први предсједник Удружења ликовних и примијењених умјетности Републике Српске. Такође је био један од оснивача Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Рођен је 1948. у Богутовом Селу код Угљевика, а у Београду је завршио Факултет политичких наука и Академију ликовних уметности.

Сликарство је дипломирао у класи професора Недељка Гвозденовића и Раденка Мишевића. У периоду од 1958. до 1963. боравио је као искушеник у манастиру Чокешина.

Прву самосталну изложбу слика одржао је 1966. године.

Усавршавао се на студијским путовањима у Италији, Француској, Њемачкој и Холандији. Постдипломске студије из социологије културе похађао је код професора Ратка Божовића на Факултету политичких наука у Београду.

Радио је као професор на Филозофском и Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци. Љубомир Гајић биће сахрањен на Пердувовом гробљу у Бањалуци.

Сви који су са њим сарађивали, бројни умјетници и колеге, као и они којима је био професор, Гајићев одлазак оцијенили су као велики губитак за бањалучку и српску ликовну сцену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана