Odlazak Džoa Kokera: Život posvetio muzici i sceni

Mirna Pijetlović
Odlazak Džoa Kokera: Život posvetio muzici i sceni

London - Vijest da je u 71. godini života preminuo legendarni rok pjevač i tekstopisac Džo Koker rastužila je mnoge ljubitelje ove muzičke veličine, koji će ostati upamćen po dubokom, hrapavom glasu i specifičnim pokretima na sceni, posebno desnom rukom.

Džon Robert Koker, pjevač i tekstopisac iz Šefilda, u karijeri dugoj više od 40 godina, iznjedrio je mnoge hitove, od kojih su najpoznatiji "You Are So Beautiful" i "Uo Where We Belong" - tema iz filma "Oficir i džentlmen" - kao i interpretacija pjesme Bitlsa "With A Little Help From My Friends".

Kokerov agent Beri Maršal je naveo da je pjevač preminuo usljed bolesti, ali nije precizirao koje, a "Jorkšir post" navodi da je pjevač, koji je već duže vrijeme stanovnik SAD, preminuo od posljedica raka pluća u svojoj kući u Koloradu.

Maršal je istakao da je Džo Koker bio "jednostavno jedinstven" i da će biti "nemoguće ispuniti prazninu koju je ostavio u našim srcima".

- On je, bez ikakve sumnje, najveći rok i soul glas iz Britanije i ostao je isti cijelog života. Izuzetno talentovan, prava zvijezda, ljubazan i skroman čovjek koji je volio da nastupa - kazao je Maršal.

Maršal je naglasio da ga "svi oni koji su ga slušali uživo, nikada neće zaboraviti".

- Bio je divan lik sa sjevera koga sam veoma volio i, kao i mnogi drugi, obožavao njegovo pjevanje. Bio sam jako srećan što je odlučio da obradi "With A Little Help From My Friends" i sjećam se kad mi je pustio šta je snimio. Bilo je fantastično. Pretvorio je pjesmu u himnu soula i zauvijek ću mu biti zahvalan na tome - rekao je Pol Makartni.

Makartnijev kolega iz "Bitlsa" Ringo Star oprostio se od Kokera putem "Tvitera".

- Do viđenja i Bog blagoslovio Džoa Kokera. Pozdravlja ga jedan od njegovih prijatelja i šalje mir i ljubav - napisao je Ringo Star.

- Preminuo je Džo Koker. Počivaj u miru, dragi prijatelju, bio si jedan od najboljih rok pjevača ikad - naveo je na "Tviteru" Brajan Adams, dok je Džin Simons rekao da je "jako tužan što je otišao Džo Koker".

"Voljeli smo te uvijek a nedostajaćeš nam zauvijek. Počivaj u miru", tvitovao je Stiven Tajler.

Koker je muzičku karijeru počeo u pabovima i klubovima u Šefildu 60-ih godina, a njegova interpretacija pjesme "With a Little Help from My Friends" izbila je na sam vrh top-liste u Britaniji 1968. godine. Tu pjesmu je otpjevao i na "Vudstoku" naredne, 1969. godine.

Njegov hit singl iz 1975. godine "You Are So Beautiful" zauzeo je peto mjesto na listi u SAD.

Koker je dobio više nagrada, uključujući i "Gremi" 1983. godine, baš za pjesmu "Up Where We Belong", koju je otpjevao u duetu sa Dženifer Vorns.

Koncerti

Na listi 100 najvećih pjevača magazina "Rolingston" Koker je zauzeo 97. mjesto.

Posljednji koncert održao je u junu prošle godine u Londonu, a u Beogradu je oduševio publiku krajem maja 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana