Од сутра у Бањалуци Дани Санкт Петербурга

Срна
Од сутра у Бањалуци Дани Санкт Петербурга

Бањалука - У Бањалуци ће у оквиру манифестације "Дани Санкт Петербурга у Републици Српској" од сутра до 31. маја бити организован низ културних догађаја у сарадњи са Министарством просвјете и културе и републичким установама културе - Народном и универзитетском библиотеком, Дјечијим позориштем и Музејом Републике Српске.

У Народној и универзитетској библиотеци сутра у 12.00 часова биће отворена изложба "Упознавање са Петербургом", коју је припремио Државни музеј историје Санкт Петербурга.


Изложба "Опсада Лењинграда у фотографијама" биће отворена сутра у 18.00 часова у Музеју Републике Српске, а отварање изложбе увеличаће Гудачки квартет "Капелија" симфонијског оркестра Државне академске капеле Санкт Петербурга.

Централна манифестација богатог културно-умјетничког програма је Гала концерт петербуршких звијезда опере и балета, који ће се публици представити сутра у 20.00 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске, речено је Срни у Министарству просвјете и културе.

На Гала концерту учествоваће солисти санктпетербуршког државног академског позоришта "Леонида Јакобсона" које предводи почаствовани умјетник Русије Андриан Фадејев и талентовани музичари, побједници на међународним и државним такмичењима, добитници престижних музичких награда, солисти Државног камерног музичког позоришта "Санкт Петербург опера".

Државно луткарско позориште "Е. С. Демени" извешће у четвртак, 18. маја, у 12.00 и 19.00 часова представу "Лутке и кловнови" у Дјечијем позоришту Републике Српске.

У Дому омладине у Бањалуци 19. и 20. маја у терминима од 18.00 и 20.00 часова биће приказана дјела савремених руских режисера филмског студија "Ленфилм", и то "Птица" режисера Ксенија Баскакова, "Контрибуција" режисера Сергеја Снежкина, "Обожаватељка" у режији Виталија Мељникова и "Три дана прије прољећа" режисера Александра Касаткина.

Манифестација "Дани Санкт-Петербурга у Републици Српској" једна је од активности које су дефинисане документом "Мапа пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске" који су потписали предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко на Међународном економском форуму у Руској Федерацији 2016. године.

Сарадња између двију влада се односи, између осталог, и на област културе, а Мапом пута је предвиђено да се већ наредне године институције културе из Републике Српске представе публици у Санкт Петербургу.

У Министарству просвјете и културе у Бањалуци данас је одржан састанак радне групе за развој сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске у области културе.

Представници делегације из Санкт Петербурга истакли су важност сарадње на нивоу удружења из сваке од области културе и умјетности како би била успостављена конструктивна сарадња са санкпетербуршким Савезом умјетника.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић са сарадницима упознала је делегацију из Санкт Петербурга о плановима за представљање институција и умјетника Српске наредне године у Санкт Петербургу.

"Вјерујемо да ће институције културе Републике Српске представити домаће креативно и савремено стваралаштво руској публици, те насљеђе путем различитих изложби из етнологије и историје. У овом моменту знамо да ће Музеј Републике Српске организовати изложбу Змијањског веза, као првог нематеријалног добра из БиХ на Листи Унеска", рекла је Ђаковићева.

На састанку је исказано обострано очекивање да ће грађани Бањалуке и Републике Српске уживати у културним садржајима који ће им бити представљени наредних дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана