Обогатити грађу о историји Јевреја

Ц. М.
Обогатити грађу о историји Јевреја

Бањалука - Књига “Траговима наших комшија: Јевреји у БиХ и холокауст” промовисана је јуче у Јеврејском културном центру “Арие Ливне” у Бањалуци, након чега је потписан споразум о сарадњи Јеврејске заједнице и Архива РС.

Књига чији су аутори Аниса Хасанхоџић и Рифет Рустемовић настала је у сарадњи Академије науке Аустрије и институција и установа у БиХ.

- Књига оживљава животе некадашњих комшија и посебно даје акценат на мање чаршије као што су Рогатица и Власеница - рекла је Хасанхоџићева.

Директор Архива РС Бојан Стојнић је истакао да баштине богату грађу од 17. вијека до данас и да она обухвата и историју Јевреја.

- Потписивање споразума са Јеврејском заједницом значи да ћемо убудуће наступати заједно према иностранству и фондовима међународне заједнице, приређивати изложбе и објављивати стручне и научне књиге. Осим историјских докумената, Архив РС посједује и фотографије јеврејских породица и појединаца који су нас задужили у привредној и културној сарадњи - рекао је Стојнић.

Директор Јеврејског културног центра Ђорђе Микеш је рекао да имају дугогодишњу сарадњу са Архивом РС и да су већ објавили двије књиге.

- Споразум је подстицај да уз помоћ Архива РС дођемо до више сазнања о историји Бањалуке и Јевреја у њој - каже Микеш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана