Објављене номинације за Оскара: Апсолутна доминација Ла ла ленд мјузикла

Глас Српске
Објављене номинације за Оскара: Апсолутна доминација Ла ла ленд мјузикла

Лос Анђелес - Мјузикл "Ла ла ленд", у режији Дамиена Цхазеллеа, номинован је јуче за "Оскара" у 14 категорија, саопштила је америчка Академија за науку и филм. До сада је то успјело филмовима "Титаник" и "All About Eve", а ниједном мјузиклу.

Осим тога, у номинацијама су се истакли и "Manchester By The Sea" и "Moonlight".

Иначе, "Оскари" ће бити додијељени 89. пут, а свечано вече одржаће се 26. фебруара у Лос Анђелесу.

За најбољу главну мушку улогу номиновани су Кејси Афлек ("Manchester By The Sea"), Ендрју Гарфилд ("Hacksaw Ridge"), Рајан Гослинг ("Ла ла ленд"), Виго Мортенсен ("Capitain Fantastic" и Дензел Вошингтон ("Fences").

Што се тиче глумица, номиноване су Ема Стоун ("Ла ла ленд"), Натали Портман ("Jackie"), Мерил Стрип ("Florence Foster Jenkins"), Рут Нега ("Loving") и Изабел Ипер ("Elle").

За најбољи филм номиновани су "Арривал", "Hacksaw Ridge", "Fences", "Hell or Highwater", "Ла ла ленд", "Lion", "Manchester By The Sea" и "Moonlight".

Категорија најбоља режија резервисана је за "Арривал", "Hacksaw Ridge", "Ла ла ленд", "Manchester by the Sea" и "Moonlight".

"Оскар" се додјељује у 24 категорије, међу којима за најбољи филм, режију, главног глумца и главну глумицу, најбољу споредну мушку и женску улогу, најбољи оригинални сценарио, најбољи адаптирани сценарио, најбољи страни, документарни и анимирани филм, као и за најбољу музику и специјалне ефекте.

Свечаност ће преносити америчка телевизијска мрежа Еј-Би-Си, а домаћин церемоније ће бити глумац Џими Кимел.

На свечаној вечери америчке Академије за науку и филм одржаној 12. новембра почасног "Оскара" добили су Џеки Чен, звијезда акционих филмова и редитељ документарних филмова Фредерик Вајзмен.

Филм "Под лупом" редитеља Тома Макартија освојио је прошле године "Оскара" за најбољи филм, док је мексички редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту освојио "Оскара" за најбољу режију за филм "Повратник".

Публика већ одушевљена

Филм "Ла ла ленд" већ је одушевио биоскопску публику због стила којим враћа у златно вријеме Холивуда, те због маестралних Рајана Гослинга и Еме Стоун у главним улогама. Он је већ добио "Златне глобусе" за најбољи филм, за најуспјешнији сценарио, као и за најбољег редитеља, глумце и оригиналну филмску музику.

Прича говори о џез пијанисти (Рајан Гослинг) који се у Лос Анђелесу, срцу заводљивог и немилосрдног шоу-бизниса, заљубљује у неуспјешну младу глумицу (Ема Стоун).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана