Obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša

Agencije
Obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša

Novi Sad – U Novom Sadu večeras je održana svečana sjednica Matice srpske na kojoj je obilježeno 200 godina od rođenja jednog od najvećih pjesnika srpskog jezika mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša.

U svojoj besjedi o Njegošu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je istakao da je sveukupno djelo velikog pjesnika i filozofa prožeto svjetlošću.

“Sveukupno Njegoševo viđenje, kako tvorca tako i njegove tvorevine, svih njegovih svjetova prožeto je i ispunjeno svjetlošću. Tako viđenje kod nas, koliko mi se čini poslije Njegoša ima još jedino naš veliki naučnik Nikola Tesla”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je objasnio da i sveukupno biće i po Tesli ima za suštinu svjetlost.

“Ta svjetlost nije obična, materijalna i fizička, nego svjetlost kako to sam Tesla kaže, koja miluje. Veliki Tesla međutim ne objašnjava, ko je taj koji miluje svjetlošću. Upravo, osnovna tema žLuče mikrokozmež, vanvremenskog Njegoševog djela, je svjetlost, odnosno njeno razdvajanje od tame”, naveo je mitropolit Amfilohije.

Stihove iz “Luče mikrokozme” i “Šćepana Malog” govorio je dramski umjetnik Gojko Šantić.

Na svečanoj sjednici Mariji Šimoković uručena je “Zmajeva nagrada” Matice srpske za 2012. godinu, za zbirku pjesama “Čuvari privida”.

“Hvala žiriju što je poverovao u Čuvare privida, jer sam u njih stavila sve svoje snove”, rekla je Šimokovićeva.

Svečanoj sjednici Matice srpske prisustvovali su predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti.

Matica srpska je najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda osnovana u Pešti 16. februara 1826. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana