Обиљежене четири деценије Бањалучког студентског позоришта

Обиљежене четири деценије Бањалучког студентског позоришта 16.02.2017 21:42 | Срна

Бањалука - Свечаном академијом у Концертној дворани Банског двора, вечерас је у граду на Врбасу обиљежено 40 година од оснивања Бањалучког студентског позоришта /БСП/.

Глумац и један од оснивача БСП-а Драгослав Медојевић рекао је да је Бањалучко студентско позориште за 40 година постало респектабилно, те да има мјесто не само у овдашњој култури, већ и у окружењу.


"То је позориште које осваја награде на међународним фестивалима и које организује свјетски фестивал /"Кестенбург"/. Једном ријечју, свјетско позориште", рекао је Медојевић новинарима.

Он је додао да су глумци БСП-а расути по цијелом свијету, од Новог Зеланда и Канаде, до Норвешке и Јужне Африке.

Српски режисер, глумац и сценариста Никола Пејаковић рекао је да БСП обиљежава значајан јубилеј, који се поклопио са реновирањем простора овог позоришта у Господској улици /"Подрум сцена"/.

Он је изразио задовољство организацијом вечерашње академије, као и тиме што је свечаности присуствовао и глумац Јосип Пејаковић.

Честитке БСП-у поводом 40 година од оснивања упутили су глумци Бранислав Лечић и Ирфан Менсур.

Јубилеју су присуствовали предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, бројни министри у Влади Српске, челни људи Бањалуке, многе истакнуте личности из дипломатског, културног, јавног и друштвеног живота Бањалуке.

Бањалучко студентско позориште основано је 1977. године на Електротехничком факултету у Бањалуци, гдје је у учионици број 14 била одржана прва проба са студентима.

Из БСП-а је раније најављено да ће 19. фебруара, на дан оснивања позоришта, у просторијама те културне установе бити организовано рођенданско славље.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица