Novo svjetlo na Veliki rat

Aleksandra Madžar
Novo svjetlo na Veliki rat

Banjaluka - Tribina "Veliki rat između uzroka i posljedica" kao i promocija knjige njemačkog autora Anike Mombauer "Uzroci Prvog svjetskog rata" održani su u Muzeju Republike Srpske.

Istoričari iz Srbije i Republike Srpske u utorak uveče sa mnogobrojnim posjetiocima koje je privukla ova istorijska tema razgovarali su o svim kontroverzama koje prate početak Prvog svjetskog rata. Publici su se obratili direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić, profesor Smilja Marjanović-Dušanić, istoričari Miloš Ković, Janko Vračar i Željko Vujadinović, kao i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Klio", koja je objavila ovu knjigu, Zoran Hamović.

Moderator tribine istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Željko Vujadinović rekao je da je djelo ove poznate njemačke istoričarke, u stvari, povod za diskusiju.

- Knjiga se bavi pitanjima istoriografskih rasprava u vezi sa karakterom, prirodom, uzrocima i povodom Prvog svjetskog rata, od njegovog početka pa do danas. U tome je njena velika vrijednost - rekao je on.

Učesnici tribine, kako kaže Vujadinović, pokušavaju da ovu temu aktuelizuju na način koji je prilagođen sadašnjem trenutku.

- Ovakvi razgovori trebalo bi da doprinesu dubljem sagledavanju svih situacija koje su dovele do početka Prvog svjetskog rata i koje su mu dale onakav karakter kakav je imao - istakao je Vujadinović.

Naglašava da je to bio prvi pravi globalni rat u svjetskoj istoriji, te da su događaji koji su ga uslovili mnogostruki i vrijedni da se o njima govori.

Hamović je ukazao na značaj ove knjige za svaku izdavačku kuću, ali i za autora i čitaoce.

- Reč je o delu koje vrlo ozbiljno daje važnu analizu koja je neobična kada dolazi iz pera nemačkog istraživača. Utoliko je ona za nas intrigantnija, zanimljivija i važnija jer donosi objektivnu sliku Prvog svetskog rata koju retko zatičemo - rekao je on.

Dodao je da ova knjiga ima veliki značaj.

 - Omogućava nam da saznamo razloge ili uzroke Prvog svetskog rata, ali i to da Srbi nisu zaduženi da budu krivci. Analitički, vrlo studiozno, naučno utemeljeno daje sliku koja je relevantna i za naučnike širom sveta - smatra Hamović.

Naglasio je da je u ovom trenutku Prvi svjetski rat fokusna tema, te da je veoma važno kako će ona biti pročitana.

- Bitno je da li će na izvestan način biti plod revizionističke politike u istoriji istraživanja uzroka Velikog rata ili će biti plod jedne objektivnosti koja bi trebalo da odgovara svima, a pre svega nauci - dodao je Hamović.

Organizatori tribine i promocije su Izdavačko preduzeće "Klio" iz Beograda, Muzej Republike Srpske, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Banjaluke i Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije.

Istina

- Danas smo suočeni sa činjenicom da nam je objektivna istina nasušno potrebna. Anika Mombauer je zapravo sledbenik Fišerove teorije i daje sliku u kojoj Nemačka ima veliku ulogu u oblikovanju atmosfere pred Prvi svetski rat. Nije važno ko je povukao okidač već ko je nekome u ruke stavio pušku - naglasio je Zoran Hamović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana