Ново свјетло на Велики рат

Александра Маџар
Ново свјетло на Велики рат

Бањалука - Трибина "Велики рат између узрока и посљедица" као и промоција књиге њемачког аутора Анике Момбауер "Узроци Првог свјетског рата" одржани су у Музеју Републике Српске.

Историчари из Србије и Републике Српске у уторак увече са многобројним посјетиоцима које је привукла ова историјска тема разговарали су о свим контроверзама које прате почетак Првог свјетског рата. Публици су се обратили директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић, професор Смиља Марјановић-Душанић, историчари Милош Ковић, Јанко Врачар и Жељко Вујадиновић, као и главни и одговорни уредник издавачке куће "Клио", која је објавила ову књигу, Зоран Хамовић.

Модератор трибине историчар и професор Филозофског факултета у Бањалуци Жељко Вујадиновић рекао је да је дјело ове познате њемачке историчарке, у ствари, повод за дискусију.

- Књига се бави питањима историографских расправа у вези са карактером, природом, узроцима и поводом Првог свјетског рата, од његовог почетка па до данас. У томе је њена велика вриједност - рекао је он.

Учесници трибине, како каже Вујадиновић, покушавају да ову тему актуелизују на начин који је прилагођен садашњем тренутку.

- Овакви разговори требало би да допринесу дубљем сагледавању свих ситуација које су довеле до почетка Првог свјетског рата и које су му дале онакав карактер какав је имао - истакао је Вујадиновић.

Наглашава да је то био први прави глобални рат у свјетској историји, те да су догађаји који су га условили многоструки и вриједни да се о њима говори.

Хамовић је указао на значај ове књиге за сваку издавачку кућу, али и за аутора и читаоце.

- Реч је о делу које врло озбиљно даје важну анализу која је необична када долази из пера немачког истраживача. Утолико је она за нас интригантнија, занимљивија и важнија јер доноси објективну слику Првог светског рата коју ретко затичемо - рекао је он.

Додао је да ова књига има велики значај.

 - Омогућава нам да сазнамо разлоге или узроке Првог светског рата, али и то да Срби нису задужени да буду кривци. Аналитички, врло студиозно, научно утемељено даје слику која је релевантна и за научнике широм света - сматра Хамовић.

Нагласио је да је у овом тренутку Први свјетски рат фокусна тема, те да је веома важно како ће она бити прочитана.

- Битно је да ли ће на известан начин бити плод ревизионистичке политике у историји истраживања узрока Великог рата или ће бити плод једне објективности која би требало да одговара свима, а пре свега науци - додао је Хамовић.

Организатори трибине и промоције су Издавачко предузеће "Клио" из Београда, Музеј Републике Српске, Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Бањалуке и Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије.

Истина

- Данас смо суочени са чињеницом да нам је објективна истина насушно потребна. Аника Момбауер је заправо следбеник Фишерове теорије и даје слику у којој Немачка има велику улогу у обликовању атмосфере пред Први светски рат. Није важно ко је повукао окидач већ ко је некоме у руке ставио пушку - нагласио је Зоран Хамовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана