Novine u službi književnosti

Mirna Pijetlović
Novine u službi književnosti

Banjaluka - Kratka priča banjalučkog književnika Berislava Blagojevića "Hodač po vodi" našla se u nedavno objavljenoj tematskoj antologiji "Četvrtasto mesto" izdavačke kuće "Arhipelag" iz Beograda, koju je priredio književnik Srđan V. Tešin.

Na njegova pitanja zašto čitamo novine, kako čitamo novine, šta dobijamo, a šta gubimo čitanjem novina odgovorila su trideset i tri poznata pisca sa prostora bivše Jugoslavije.

Tako se i Blagojevićeva priča našla rame uz rame sa književnim recima Davida Albaharija, Milete Prodanovića, Jovice Aćina, Jurice Pavičića, Daše Drndić, Aleksandra Prokopjeva, Veselina Markovića, Nenada Veličkovića, Jelene Rosić, Muharema Bazdulja, Ivane Simić-Bodrožić i mnogih drugih uglednih književnih imena.

Priče su premijerno objavljivane u "Kikindskim novinama" od jula 2013. godine pa do februara ove godine, a svi ljubitelji pisane riječi ovu antologiju moći će kupiti na predstojećem 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Kako je istakao banjalučki književnik Berislav Blagojević, dobio je poziv od Tešina da se sa jednom svojom kratkom, tematski određenom pričom priključi antologiji, što je, kako ističe, za njega velika čast.

- Biti dio te cijele plejade vrhunskih autora je zaista jedna potvrda kvaliteta onoga što ja pišem. Propozicije su bile vrlo jednostavne - napisati kratku priču sa temom koja se bavi novinama, odnosno, šta novine znače književnicima, da li uživamo dok ih čitamo i na koji način ih uopšte čitamo - priča Blagojević.

Kako je istakao, njegova kratka priča "Hodač po vodi" je u originalu ilustrovana prigodnim crtežom, koji dočarava napisane retke i poruku samog djela.

- Moja priča se bavim novinarom koji odlazi u Abhaziju da čudotvorca pita samo jedno pitanje. To je malo čudno i nevjerovatno, zato što su brojni novinari prije njega pisali o tom čudotvorcu. Taj čovjek, čudotvorac, navodno može da hoda po vodi i ispunjava svima koji dođu kod njega svaku želju i svi ga uvijek pitaju nešto u vezi sa sobom. Upravo zato novinar je odlučio da mu postavi samo jedno pitanje, a to je šta bi on poželio za sebe. Čudotvorac mu je odgovorio da bi želio da se okupa u moru koje vidi i po kojem hoda svaki dan - otkriva detalje priče Blagojević.

On zaključuje da mu je drago što je imao priliku, kao i drugi autori zastupljeni u antologiji, da da mišljenje o jednoj širokoj i važnoj temi kao što je čitanje novina i njen uticaj na široki krug čitalaca.

Značaj

- Novine, prije svega, imaju funkciju da informišu, između ostalog, šta se dešava u svijetu kulture. Međutim, smatram da je to nedovoljno, jer su rijetke novine koje imaju više stranica posvećenih književnosti i književnoj kritici, što je veoma značajno u približavanju novih trendova u književnosti i u umjetnosti uopšte običnim čitaocima. Rijetki su oni koji čitaju tematizovane književne časopise pa su upravo novine te koju imaju moć da popularizuju književnost - rekao je Berislav Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana