Novi roman Tode Nikoletića objavljen u Banjaluci: „Tajna svetog koplja“ potraga za dobrotom

Aleksandra Glišić
Novi roman Tode Nikoletića objavljen u Banjaluci: „Tajna svetog koplja“ potraga za dobrotom

Banjaluka - Knjiga za decu „Tajna svetog koplja“ je roman zapitanosti i stalne težnje za spoznajom ko smo i kako smo se obreli na ovoj maloj planeti u beskrajnom kosmosu. Ovaj roman ima za svrhu da nas uputi u samo središte sebe i svojih emocija prema svemu što čini ovu planetu živom. On u svojoj recepciji budi, kroz likove glavnih junaka, humanost, plemenitost, razumevanje, a ne samo uživanje nakon čitanja.

Ovim riječima književnik Tode Nikoletić upoznaje čitaoce sa svojom novom knjigom koju je objavila „Art scena“ iz Banjaluke.

- Radnja romana se odvija u selima podno Mrkonjić Grada koja u sebi kriju mnogo tajni i neispitanih predela. Imajući u vidu da je u tim krajevima postojao život pre 2.500 godina i da su recidivi prošlosti tu, u pričama, arheološkim nalazištima, faktografiji, legendama, a samim tim i u usmenim predavanjima - kaže Nikoletić.

„Tajna svetog koplja“ je, dodaje, priča za sve uzraste.

- Reč je o knjizi koja je etički vodič. Ona nas zapravo upućuje da budemo manje surovi, pogotovu prema svemu što čini ovu planetu različitom: biljkama, životinjskom svetu, vodi, vazduhu, samoj prirodi u celini. Motiviše nas da tražimo sveto koplje u sebi i da se odupremo alama modernog doba: zlu, mržnji, pljački, kocki, laži i drugim pošastima koje nas iskušavaju. U romanu sve ima važnost, svako biće predstavlja lanac u kojem svi zavise od svih - ističe književnik, uz napomenu da je njegov novi roman dijelom plod epske fantazije, a dijelom istinit.

Kritika je romanu dala veoma visoku ocjenu, najavljujući ga kao pravu poslasticu za čitaoce.

I književnik Uroš Petrović pohvalio je „Tajnu svetog koplja“.

- Ne pamtim da je neko u savremenoj srpskoj književnosti za decu na ovakav način napravio splet Ćopićeve pripovesti o dečaštvu, tajnovitih likova i bića iz narodnih predanja, vešto naglašenih religijskih motiva i još veštije prikrivenih stvarnih događaja, te uvođenja endemičnih životinja u ulogu saboraca i, konačno, spasilaca ljudi - ocijenio je Petrović.

Poruke

Nikoletićevi motivi u romanu kreću se od realnih, životnih, preko autobiografskih zapisa, narodnih legendi i predanja, sve do fantastike. Sve te motivacione impulse Nikoletić majstorski povezuje u bajku sa porukom. Kada se obraća deci - poruka je: dobro uvek pobeđuje, a kada se obraća starijim čitaocima, sa naglašenim pesimizmom - poručuje: bitka za dobro još nije dobijena - kaže reditelj Božidar Kalezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana