Нови роман Тоде Николетића објављен у Бањалуци: „Тајна светог копља“ потрага за добротом

Александра Глишић
Нови роман Тоде Николетића објављен у Бањалуци: „Тајна светог копља“ потрага за добротом

Бањалука - Књига за децу „Тајна светог копља“ је роман запитаности и сталне тежње за спознајом ко смо и како смо се обрели на овој малој планети у бескрајном космосу. Овај роман има за сврху да нас упути у само средиште себе и својих емоција према свему што чини ову планету живом. Он у својој рецепцији буди, кроз ликове главних јунака, хуманост, племенитост, разумевање, а не само уживање након читања.

Овим ријечима књижевник Тоде Николетић упознаје читаоце са својом новом књигом коју је објавила „Арт сцена“ из Бањалуке.

- Радња романа се одвија у селима подно Мркоњић Града која у себи крију много тајни и неиспитаних предела. Имајући у виду да је у тим крајевима постојао живот пре 2.500 година и да су рецидиви прошлости ту, у причама, археолошким налазиштима, фактографији, легендама, а самим тим и у усменим предавањима - каже Николетић.

„Тајна светог копља“ је, додаје, прича за све узрасте.

- Реч је о књизи која је етички водич. Она нас заправо упућује да будемо мање сурови, поготову према свему што чини ову планету различитом: биљкама, животињском свету, води, ваздуху, самој природи у целини. Мотивише нас да тражимо свето копље у себи и да се одупремо алама модерног доба: злу, мржњи, пљачки, коцки, лажи и другим пошастима које нас искушавају. У роману све има важност, свако биће представља ланац у којем сви зависе од свих - истиче књижевник, уз напомену да је његов нови роман дијелом плод епске фантазије, а дијелом истинит.

Критика је роману дала веома високу оцјену, најављујући га као праву посластицу за читаоце.

И књижевник Урош Петровић похвалио је „Тајну светог копља“.

- Не памтим да је неко у савременој српској књижевности за децу на овакав начин направио сплет Ћопићеве приповести о дечаштву, тајновитих ликова и бића из народних предања, вешто наглашених религијских мотива и још вештије прикривених стварних догађаја, те увођења ендемичних животиња у улогу сабораца и, коначно, спасилаца људи - оцијенио је Петровић.

Поруке

Николетићеви мотиви у роману крећу се од реалних, животних, преко аутобиографских записа, народних легенди и предања, све до фантастике. Све те мотивационе импулсе Николетић мајсторски повезује у бајку са поруком. Када се обраћа деци - порука је: добро увек побеђује, а када се обраћа старијим читаоцима, са наглашеним песимизмом - поручује: битка за добро још није добијена - каже редитељ Божидар Калезић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана