Novi put za pisanu riječ

Aleksandra Madžar
Novi put za pisanu riječ

Banjaluka - Na radost pisaca i zaljubljenika u pisanu riječ, na Svjetski dan knjige, oživjela je i manifestacija "Noć knjige" koja je prvi put održana u Republici Srpskoj.

Posjetioci koji razgledaju i kupuju zanimljiva djela, nasmijani književnici spremni da podijele lijepu riječ sa čitaocima, obilježili su ovu manifestaciju u četvrtak uveče u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Podršku autorima, kao i ovom događaju dao je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija. On je u banjalučkoj knjižari potvrdio da je veoma dobro za Srpsku što se pridružila međunarodnoj manifestaciji. U okviru važne noći na putu pisane riječi u kojoj su vladali njena snaga i ljepota promovisano je pet romana koji su bili u izboru za nagradu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike. Knjižare Zavoda od 22 časa otvorile su vrata u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju i Doboju.

- Jedna od najljepših stvari - knjiga, lijepa je isto kao ljubav, zaslužuje da se i njoj posveti bar jedna noć. Djelić pozitivne atmosfere koja je vladala u knjižari, vjerovatno će se prenijeti dalje i nastaviti da živi u sjećanju - rekao je književnik iz Banjaluke Mihajlo Orlović.

Kako kaže, ovo veče je bilo posebno, jer je i njegov roman "Stranac", predstavljen u društvu ostalih knjiga, ali i zbog prilike da se iskristališu književne vrijednosti.

Osim njegovog romana promovisana su i djela "Brod koji nije plovna lađa" Tihomira Levajca, "Dan bez noći i noć bez dana" Rada Dimitrijevića, kao i djelo "Svečana propast vječnosti Milenka Stojičića.

- Roman je jedna od varijacija "Portreta umjetnika u mladosti", samo što je, u mom djelu, riječ o portretu spisateljice nokautirane u mladosti pisanja - rekao je Stojičić.

I promocija romana "Zbunjenost... ili bajka o ničemu posebnom" Sergeja Mandića koja je održana u Trebinju protekla je izvanredno.

- Radnici knjižare u kojoj je organizovana promocija i proslava 'Noći knjige' dali su maksimalni doprinos da atmosfera bude ugodna i opuštena. To mi je kao autoru dalo podsticaj da predstavim svoju knjigu na najbolji način, u skladu sa mogućnostima - kazao je Mandić.

Unikatni pečat

- Republika Srpska već je stvorila svoj poseban, unikatan, kulturno-umjetnički identitet. Ova manifestacije spada u jedan od najboljih načina da se pokaže da ne samo da postoji književnost Republike Srpske, već je i dostojna da se smatra dijelom svjetske književnosti - kaže Sergej Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana