Novi projekat u MSU RS: “Ženska soba” prikaz umjetnosti i stvaranja

M. M.
Novi projekat u MSU RS: “Ženska soba” prikaz umjetnosti i stvaranja

Banjaluka - Umjetnička platforma “Prostor” u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske počela je s realizacijom projekta “Ženska soba”, kao dio pratećeg programa izložbe “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, realizovanog u saradnji sa British Councilom.

“Bez zbora nema dogovora” naziv je večeri koja je otvorila “Žensku sobu”, a predstavljene su umjetnice Marija Bjelošević, Maja Crnogorac i Tajana Dedić-Starović. Odigrana je i monodrama “Biće” Aleksandre Plahin te održano pjesničko veče Alekse Jankovića “Crna riječ” i koncert “Fluteta”.

- “Ženska soba” ima za cilj da udruži umjetnice i žene iz kreativnog sektora te mlade liderke svoga doba u jedan prostor, u ovom slučaju metaforično prikazan kroz intimni prostor ženske sobe koja će biti postavljena u MSURS. Iz ženske sobe sve počinje, soba je mjesto gdje najviše provodimo vremena, u nju se uvijek vraćamo, ona je intimna, ali mi ćemo je predstaviti drugačijom, ona otvara vrata i za nepoznate, te samim tim otvara sociološka i kulturološka pitanja: Šta rade učesnice, kako žive, o čemu razmišljaju? Šta su postigle i gdje su na kulturnoj mapi? I najbitnije, kako uspijevaju da se izbore i prikažu svoj rad? - navedeno je u objašnjenju projekta.

Svaka učesnica imaće priliku da pokaže svoj rad i da putem nekoliko panela govori o poziciji žene, njenog postojanja, djelovanja, ali i identiteta (stereotipi o ženama, seksualnosti, slobodi i osjećanjima) sa posebnim osvrtom na izložbu “Percepcije”.

Predviđeno je da budu održana četiri panela, ali i događaji povodom otvaranja i zatvaranja “Ženske sobe”. Svaka od večeri nosiće naziv u skladu sa temom razgovora, a imenovala ih je umjetnica Sandra Dukić.

Projekat “Ženska soba” se realizuje u okviru manifestacije “Proljeće u Banjaluci”, a trajaće do 25. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana