Нови пројекат у МСУ РС: “Женска соба” приказ умјетности и стварања

М. М.
Нови пројекат у МСУ РС: “Женска соба” приказ умјетности и стварања

Бањалука - Умјетничка платформа “Простор” у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске почела је с реализацијом пројекта “Женска соба”, као дио пратећег програма изложбе “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран”, реализованог у сарадњи са Бритисх Цоунцилом.

“Без збора нема договора” назив је вечери која је отворила “Женску собу”, а представљене су умјетнице Марија Бјелошевић, Маја Црногорац и Тајана Дедић-Старовић. Одиграна је и монодрама “Биће” Александре Плахин те одржано пјесничко вече Алексе Јанковића “Црна ријеч” и концерт “Флутета”.

- “Женска соба” има за циљ да удружи умјетнице и жене из креативног сектора те младе лидерке свога доба у један простор, у овом случају метафорично приказан кроз интимни простор женске собе која ће бити постављена у МСУРС. Из женске собе све почиње, соба је мјесто гдје највише проводимо времена, у њу се увијек враћамо, она је интимна, али ми ћемо је представити другачијом, она отвара врата и за непознате, те самим тим отвара социолошка и културолошка питања: Шта раде учеснице, како живе, о чему размишљају? Шта су постигле и гдје су на културној мапи? И најбитније, како успијевају да се изборе и прикажу свој рад? - наведено је у објашњењу пројекта.

Свака учесница имаће прилику да покаже свој рад и да путем неколико панела говори о позицији жене, њеног постојања, дјеловања, али и идентитета (стереотипи о женама, сексуалности, слободи и осјећањима) са посебним освртом на изложбу “Перцепције”.

Предвиђено је да буду одржана четири панела, али и догађаји поводом отварања и затварања “Женске собе”. Свака од вечери носиће назив у складу са темом разговора, а именовала их је умјетница Сандра Дукић.

Пројекат “Женска соба” се реализује у оквиру манифестације “Прољеће у Бањалуци”, а трајаће до 25. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана