Novi projekat Mladena Miljanovića u MSU RS: “Zvuci rodnog kraja” prikaz zajedništva

Milanka Mitrić
Novi projekat Mladena Miljanovića u MSU RS: “Zvuci rodnog kraja” prikaz zajedništva

Banjaluka - Koristim umjetnost i kulturu kao jedno polje spajanja, kao prostor u kojem se stvari dešavaju kao zajedništvo, a ne kao bilo koji društveni i socijalni separatizam i u tom smislu mi smo snimili pjesmu koja je provokativna.

Rekao je ovo umjetnik Mladen Miljanović, koji je na 48. rođendan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske predstavio svoj rad “Zvuci rodnog kraja”.

Video-rad “Zvuci rodnog kraja” nastao je u maju prošle godine u saradnji sa filmskom ekipom australijskog režisera Grega Blejkija.

Rad objedinjuje različita promišljanja o sveprisutnim simbolima etno-nacionalizma u današnjem kulturološkom kontekstu i promišljanja veterana iz sve tri vojske prošlog rata i pitanja svrhe njihove borbe sa današnje tačke gledišta.  Koristeći postojeću pjesmu kantautora Ante Bubala “Napravila Amerika od Bosne državu” Miljanović je predstavio autentičan spot, u formi performansa, koji je izveo sa ratnim veteranima iz sve tri vojske BiH.

- Pjevali smo originalnu pjesmu, a to je Ante Bubalo, koji je snimio jednu verziju pjesme, a poslije se pojavila druga verzija, u drugom etnicitetu, i nakon toga treća. U pitanju je ista pjesma u tri verzije - rekao je Miljanović.

Kako je on naveo, njegova ideja je bila da stvori cjelinu koja bi obesmislila sve tri nacionalizma.

-  Moja ideja je bila da to sažmem u jednu pjesmu jer se time obesmišljava svaki od tih pojedinačnih nacionalizama. To je osnova ovog rada. To su radovi socijalne prirode, u kojima vi kao umjetnik intervenišete u društvu. Vaše intervenisanje u društvu unutar kojeg djelujete je prostor realnosti koji je nepredvidiv - kazao je Miljanović.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković objasnila je da je značajno da svake godine, na obilježavanje rođendana muzeja, bude predstavljeno neko novo umjetničko ostvarenje.

- Dan MSURS je sjajna prilika da predstavimo nove i zanimljive radove koji se pojavljuju na savremenoj umjetničkoj sceni, ali naravno i da sumiramo rezultate prošlogodišnjih uspjeha i predstavimo nove projekte. Ovaj rad Mladena Miljanovića predstavlja osvježenje na našoj umjetničkoj sceni. Rad prati trejler o snimanju filma i načinima nastanka, ali i sam rad zaslužuje pažnju - objasnila je Vujkovićeva.

Pored predstavljanja rada Mladena Miljanovića, publika je imala priliku  da zaviri u prošlu godinu rada muzeja kroz časopis “Inventure”, koji je predstavljen iste večeri.

Žene u fokusu

U pripremi je novi događaj koji Muzej savremene umjetnosti RS priprema sa British Councilom.

- Ovaj put su u fokusu žene, i to najznačajnije britanske umjetnice, koje će biti predstavljene u okviru izložbe “Percepcije” i za taj koncept smo odlučili da iskoristimo i fundus našeg muzeja i izaberemo žene iz našeg muzeja i predstavimo publici u neobičnom dijalogu. Izložba nas očekuje od 7. marta, tako da se uveliko pripremamo. Neobičnost nove postavke je u tome što je fokus cijele izložbe na raznim zanimljivim pratećim događajima i na novim načinima kreiranja - objasnila je Vujkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana