Нови пројекат Младена Миљановића у МСУ РС: “Звуци родног краја” приказ заједништва

Миланка Митрић
Нови пројекат Младена Миљановића у МСУ РС: “Звуци родног краја” приказ заједништва

Бањалука - Користим умјетност и културу као једно поље спајања, као простор у којем се ствари дешавају као заједништво, а не као било који друштвени и социјални сепаратизам и у том смислу ми смо снимили пјесму која је провокативна.

Рекао је ово умјетник Младен Миљановић, који је на 48. рођендан Музеја савремене умјетности Републике Српске представио свој рад “Звуци родног краја”.

Видео-рад “Звуци родног краја” настао је у мају прошле године у сарадњи са филмском екипом аустралијског режисера Грега Блејкија.

Рад обједињује различита промишљања о свеприсутним симболима етно-национализма у данашњем културолошком контексту и промишљања ветерана из све три војске прошлог рата и питања сврхе њихове борбе са данашње тачке гледишта.  Користећи постојећу пјесму кантаутора Анте Бубала “Направила Америка од Босне државу” Миљановић је представио аутентичан спот, у форми перформанса, који је извео са ратним ветеранима из све три војске БиХ.

- Пјевали смо оригиналну пјесму, а то је Анте Бубало, који је снимио једну верзију пјесме, а послије се појавила друга верзија, у другом етницитету, и након тога трећа. У питању је иста пјесма у три верзије - рекао је Миљановић.

Како је он навео, његова идеја је била да створи цјелину која би обесмислила све три национализма.

-  Моја идеја је била да то сажмем у једну пјесму јер се тиме обесмишљава сваки од тих појединачних национализама. То је основа овог рада. То су радови социјалне природе, у којима ви као умјетник интервенишете у друштву. Ваше интервенисање у друштву унутар којег дјелујете је простор реалности који је непредвидив - казао је Миљановић.

Директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић објаснила је да је значајно да сваке године, на обиљежавање рођендана музеја, буде представљено неко ново умјетничко остварење.

- Дан МСУРС је сјајна прилика да представимо нове и занимљиве радове који се појављују на савременој умјетничкој сцени, али наравно и да сумирамо резултате прошлогодишњих успјеха и представимо нове пројекте. Овај рад Младена Миљановића представља освјежење на нашој умјетничкој сцени. Рад прати трејлер о снимању филма и начинима настанка, али и сам рад заслужује пажњу - објаснила је Вујковићева.

Поред представљања рада Младена Миљановића, публика је имала прилику  да завири у прошлу годину рада музеја кроз часопис “Инвентуре”, који је представљен исте вечери.

Жене у фокусу

У припреми је нови догађај који Музеј савремене умјетности РС припрема са Бритисх Цоунцилом.

- Овај пут су у фокусу жене, и то најзначајније британске умјетнице, које ће бити представљене у оквиру изложбе “Перцепције” и за тај концепт смо одлучили да искористимо и фундус нашег музеја и изаберемо жене из нашег музеја и представимо публици у необичном дијалогу. Изложба нас очекује од 7. марта, тако да се увелико припремамо. Необичност нове поставке је у томе што је фокус цијеле изложбе на разним занимљивим пратећим догађајима и на новим начинима креирања - објаснила је Вујковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана