Novi presjek savremenih tokova umjetničke scene

Mirna Pijetlović
Novi presjek savremenih tokova umjetničke scene

Banjaluka - Izložba "Contemporary Thesaurus" govori o pluralizmu scene kojoj doprinosi veliki broj mladih i perspektivnih umjetnika koji ulažu u svoje obrazovanje i time doprinose razvoju savremene umjetničke scene Republike Srpske.

Rekao je ovo umjetnik Mladen Miljanović na otvaranju izložbe kojom je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u srijedu uveče svečano obilježio 45 godina od osnivanja, pred brojnim ljubiteljima umjetnosti i javnim ličnostima iz političkog i kulturnog života Banjaluke i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, upravo to iskustvo koje mladi stiču šireći umjetničke vidike najveća je dragocijenost postavke.

Na izložbi je posljednjih mjeseci vrijedno radio umjetnički i kreativni tim ove kulturne institucije sa kustosom Žanom Vukičević na čelu, koja je interesantnim konceptom oduševila veliki broj prisutnih ljubitelja umjetnosti na otvaranju.

- Zajedno sa umjetnicima izgradili smo naš vlastiti tezaurus, odnosno riznicu znanja o savremenoj umjetnosti RS. Izložba je osmišljena kao novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u RS i bavi se aktuelnim pojavama, medijskim osobenostima i teorijskom genezom savremene umjetničke scene tokom posljednjih godina - rekla je Vukičevićeva.

Ona je dodala da su izložbom obuhvaćena djela devet umjetnika i umjetničke grupe "Tačka", koji su se predstavili svojim projektom Laboratorija umjetnosti u prirodi "Ars Kozara". Ovaj dio postavke privukao je veliki broj posjetilaca zbog toga što kada uđete u ograđen prostor te instalacije, imate osjećaj kao da ste zaista u šumi, jer gazite po pravom lišću, čujete ptice i vidite video-projekcije šumskog ambijenta.

Prema riječima direktora Muzeja savremene umjetnosti RS Sarite Vujković, koja nije krila ponos na dosadašnje uspjehe koje je ova institucija postigla, koncepcijska osnova izložbe na poseban i inovativan način povezana je sa izgubljenim crtežima Ismara Mujezinovića.

- Ti crteži su činili integralni dio spomeničke cjeline umjetnika Antuna Augustinčića, posvećene palim Krajišnicima na Banj brdu, popularnoj rekreativnoj zoni grada Banjaluke - napomenula je Vujkovićeva.

Govoreći o veoma uspješnoj protekloj godini čiji je presjek napravljen u njihovoj publikaciji "Inventure", Vujkovića je naglasila da ih to obavezuje da u narednom periodu budu još inventivniji i publici predstave kvalitetne projekte i vrhunske umjetnike.

- Moram da naglasim činjenicu da je Republika Srpska sve otvorenija za nove pojave i o tome svjedoči i veliki broj ljudi koji posjećuju naše izložbe. Srećna sam što publika ima potrebu da se upozna šta to savremeni umjetnici na našim prostorima danas rade - kazala je Vujkovićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je na otvaranju izložbe u MSURS da Srpska ima kvalitetne umjetnike koji već postaju prepoznatljivi i u svijetu.

Malešević je čestitao predstavnicima Muzeja jubilej, zaključujući da nije nimalo bilo lako opstati u ovom vremenskom periodu na umjetničkom nebu RS, u uslovima česte besparice, tehničkih, organizacionih i drugih problema.

Jubilej Muzeju je čestitala i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, koja je istakla da će grad biti uvijek podrška svojim umjetnicima.

Pored izložbe povodom jubileja, kreativni tim MSURS je publici predstavio i novu veb stranicu njnjnj.msurs.net, koja pored toga što donosi pregled aktivnosti Muzeja u posljednjih nekoliko godina, omogućava i nove vidove komunikacije sa publikom, umrežavanje na lokalnom i regionalnom nivou.

Dejmijen Herst

- Naročito smo ponosni na veliku izložbu na kojoj radimo već pola godine, a riječ je o izložbi jednog od najvećih britanskih umjetnika Dejmijena Hersta. Zaista smo ponosni što smo dobili priliku za tu izložbu u našem muzeju. Uz ovu izložbu pripremamo brojne sadržaje, a jedan od njih je stručna radionica na kojoj će učestvovati ugledni kustosi iz regiona, koji će zajedno sa engleskim kustosima raditi na nekim novim koncepcijama savremene umjetnosti današnjice - najavila je Sarita Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana