Нови пресјек савремених токова умјетничке сцене

Мирна Пијетловић
Нови пресјек савремених токова умјетничке сцене

Бањалука - Изложба "Contemporary Thesaurus" говори о плурализму сцене којој доприноси велики број младих и перспективних умјетника који улажу у своје образовање и тиме доприносе развоју савремене умјетничке сцене Републике Српске.

Рекао је ово умјетник Младен Миљановић на отварању изложбе којом је Музеј савремене умјетности Републике Српске у сриједу увече свечано обиљежио 45 година од оснивања, пред бројним љубитељима умјетности и јавним личностима из политичког и културног живота Бањалуке и Републике Српске.

Према његовим ријечима, управо то искуство које млади стичу ширећи умјетничке видике највећа је драгоцијеност поставке.

На изложби је посљедњих мјесеци вриједно радио умјетнички и креативни тим ове културне институције са кустосом Жаном Вукичевић на челу, која је интересантним концептом одушевила велики број присутних љубитеља умјетности на отварању.

- Заједно са умјетницима изградили смо наш властити тезаурус, односно ризницу знања о савременој умјетности РС. Изложба је осмишљена као нови пресјек савремене визуелне умјетности у РС и бави се актуелним појавама, медијским особеностима и теоријском генезом савремене умјетничке сцене током посљедњих година - рекла је Вукичевићева.

Она је додала да су изложбом обухваћена дјела девет умјетника и умјетничке групе "Тачка", који су се представили својим пројектом Лабораторија умјетности у природи "Арс Козара". Овај дио поставке привукао је велики број посјетилаца због тога што када уђете у ограђен простор те инсталације, имате осјећај као да сте заиста у шуми, јер газите по правом лишћу, чујете птице и видите видео-пројекције шумског амбијента.

Према ријечима директора Музеја савремене умјетности РС Сарите Вујковић, која није крила понос на досадашње успјехе које је ова институција постигла, концепцијска основа изложбе на посебан и иновативан начин повезана је са изгубљеним цртежима Исмара Мујезиновића.

- Ти цртежи су чинили интегрални дио споменичке цјелине умјетника Антуна Аугустинчића, посвећене палим Крајишницима на Бањ брду, популарној рекреативној зони града Бањалуке - напоменула је Вујковићева.

Говорећи о веома успјешној протеклој години чији је пресјек направљен у њиховој публикацији "Inventure", Вујковића је нагласила да их то обавезује да у наредном периоду буду још инвентивнији и публици представе квалитетне пројекте и врхунске умјетнике.

- Морам да нагласим чињеницу да је Република Српска све отворенија за нове појаве и о томе свједочи и велики број људи који посјећују наше изложбе. Срећна сам што публика има потребу да се упозна шта то савремени умјетници на нашим просторима данас раде - казала је Вујковићева.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је на отварању изложбе у МСУРС да Српска има квалитетне умјетнике који већ постају препознатљиви и у свијету.

Малешевић је честитао представницима Музеја јубилеј, закључујући да није нимало било лако опстати у овом временском периоду на умјетничком небу РС, у условима честе беспарице, техничких, организационих и других проблема.

Јубилеј Музеју је честитала и замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, која је истакла да ће град бити увијек подршка својим умјетницима.

Поред изложбе поводом јубилеја, креативни тим МСУРС је публици представио и нову веб страницу њњњ.мсурс.нет, која поред тога што доноси преглед активности Музеја у посљедњих неколико година, омогућава и нове видове комуникације са публиком, умрежавање на локалном и регионалном нивоу.

Дејмијен Херст

- Нарочито смо поносни на велику изложбу на којој радимо већ пола године, а ријеч је о изложби једног од највећих британских умјетника Дејмијена Херста. Заиста смо поносни што смо добили прилику за ту изложбу у нашем музеју. Уз ову изложбу припремамо бројне садржаје, а један од њих је стручна радионица на којој ће учествовати угледни кустоси из региона, који ће заједно са енглеским кустосима радити на неким новим концепцијама савремене умјетности данашњице - најавила је Сарита Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана