Novi kraj nakon više od 140 godina - Karmen ubija Don Hozea

Srna
Novi kraj nakon više od 140 godina - Karmen ubija Don Hozea

London - Nakon više od 140 godina umiranja na sceni heroina čuvene opere "Karmen" u novoj italijanskoj produkciji ubija svog ljubavnika, umjesto obratno.

Opera poznata u cijelom svijetu francuskog kompozitora Žorža Bizea, koja je prvi put premijerno izvedena 1875. godine, imaće novi drugačiji završetak na izvođenju 7. januara u Firenci, a čiji je cilj da se istakne borba protiv nasilja nad ženama u Italiji.


U najnovijoj verziji italijanskog reditelja Lea Muskata, glavna junakinja Karmen neće biti ubijena u napadu odbačenog ljubavnika Don Hozea, koga je ostavila radi poznatog toreadora, već ona ubija njega.

Direktor firentinske muzičke fondacije "Teatro del mađo" Kristijano Kjaro  rekao je da je sa Muskatom razgovarao o izmjeni opere kako bi imala moderniji kraj.

"U vrijeme kada se naše društvo suočava sa ubistvima žena, kako se možemo usuditi da aplaudiramo ubistvu žene", rekao je Kjaro Rojtersu.

Prema zvaničnim podacima, svaka treća Italijanka u dobi od 16 do 70 godina doživjela je fizičko ili seksualno nasilje 2014. godine, dok je 2016. godine ubijeno 149 žena, a polovinu njih ubili su aktuelni ili bivši partneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana