Нови филм Дане Комљена у припреми

Цвија Мркоњић
Нови филм Дане Комљена у припреми

Бањалука - Прича говори о два мушкарца који одбијају да дају име свом односу, а све што их окружује - село у напуштеном хотелском комплексу у којем живе, биљке, животиње, људи, али и сама ситуација снимања филма - захтијева име од њих.

Рекао је ово за "Глас Српске" редитељ Дане Комљен из Бањалуке о свом филму "Прије непријатељства", који ће се снимати почетком сљедеће године. У филму ће играти Бобан Калуђер и Борис Исаковић, а филм говори о братству, утопији и заједничком животу.

- Филм ћемо снимати у низу напуштених, готово идентичних бунгалова који се налазе у Схтоју, између Улциња и Аде Бојане, на граници између Црне Горе и Албаније - навео је Комљен.

Он каже да ће се у филму, поред глумаца, појављивати низ напуштених простора, кроз слике или ријечи, а један од њих је и потопљени раднички град у Бразилији. Филм настаје у продукцији бањалучког "Визарта", "Про.ба" из Сарајева, те београдских "Кино Глаза" и "Дарт филма".

- Желио бих да филм буде у вези и са мојим родним градом, Бањалуком, одакле долазе и Бобан Калуђер, те један од продуцената. Међутим, у Републици Српској конкурс за филмску продукцију није расписан већ пет година - казао је редитељ. 

Комљенов краткометражни филм "Вишак вјетра" недавно је премијерно приказан на "Сарајево филм фестивалу", а неколико дана прије фестивала у Сарајеву филм је свјетску премијеру имао у Швајцарској.

- На премијери код нас сам био опуштенији него у Локарну и више сам уживао у пројекцији. Сарајевски фестивал је гламурознији од фестивала у Локарну, јер прођете црвени тепих, потписивање фотографија и интервју у директном преносу - каже Дане.

Бобан Калуђер, заједно са братом Дејаном, играо је и у Комљеновом "Вишку вјетра".

Пројекат

Дане Комљен казао је да сљедеће године планира да ради на још једном пројекту у коме ће сви простори из филма "Прије непријатељства" бити приказани на другачији начин.

- Ријеч је фотографској инсталацији "Сви северни градови" која је рад паралелан овом филму - казао је Комљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана