Нове генерације настављају мисију Јазавца

Александра Глишић
Нове генерације настављају мисију Јазавца

Бањалука - Снажна стваралачка енергија која већ 11 година од оснивања Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци доноси занимљиве и оригиналне представе добила је подршку млађих генерација, нових снага овог театра.

Чланови Студија "Јазавац", који већ неколико година окупља младе таленте, у овом позоришту добили су прилику да на сцени представе све оно што су научили од својих ментора глумаца. Своје знање и умијеће пренијели су им искусни бањалучки глумци Владимир Ђорђевић, Драгана Марић, Слађана Зрнић, Велимир Бланић, Сандра Љубојевић, Сњежана Мишић и Белинда Божичковић.

У оквиру Седмице студија "Јазавац", која траје од 17. до 23. јуна, пред публиком се смјењују млади који своје прве кораке праве на сцени овог позоришта.

Глумица и један од оснивача Градског позоришта "Јазавац" Драгана Марић каже да је прије три године почела да ради са групом дјеце узраста од шест до осам година у оквиру Школе глуме и говора. То је најмлађа група икад примљена у Студио "Јазавац".

- Иако је њима у том узрасту тешко да разумију задатке које им задајемо и са пажњом прате час у трајању од сат и по, одлучила сам да истрајем и да на професионалан и педагошки начин направим са том групом озбиљну причу. Како су они сазријевали кроз рад у Студију "Јазавац", тако су им се и интересовања и жеље мијењали, те сам ја почела да пратим њих - прича Марићева, чија је група у оквиру Седмице студија "Јазавац" извела представу "Наша игра".

Подсјећа да сви чланови Студија послије завршене треће године излазе са представом на сцену.

- Међутим, ове године најмлађа група није била заинтересована да ради представе за дјецу, сматрајући да су то прерасли. Нисам жељела да им намећем нешто што не желе и послушала сам их. Кроз глумачке вјежбе сам, на неки начин, истражила њихов свијет, ослушкивала њихове потребе, разговарала с њима о проблемима, о ономе што воле и не воле и тако дошла до представе коју смо назвали "Наша игра", а која у ствари говори о њиховој свакодневици - објашњава Марићева.

Иза њих је, додаје, велики труд и рад, а за њу је највећа награда чињеница да су сви много научили, напредовали и успјели да то представе публици.

- Симпатично, искрено, брутално и духовито, дошли смо до завршне етапе коју су њихови родитељи, пријатељи и остала публика са одушевљењем прихватили. Велики број дјеце из те групе до сада је снимио по неколико ТВ реклама, студентских филмова и краћих ТВ форми. С обзиром на њихову срећу и задовољство, сматрам да сам испунила задатак и пресрећна сам због тога и препоносна на њих, мојих 11 величанствених пчелица - рекла је Марићева.

За вечерас у 19 часова најављена је презентација шесте генерације ментора Слађане Зрнић, а сутра у истом термину презентација дикције свих група ментора Сандре Љубојевић.

Школа глуме и говора

- Студио "Јазавац" је конципиран као школа глуме и говора. Програм је примјерен узрасту и искуству чланова. Кроз игру и разне занимљиве и атрактивне облике групног и индивидуалног драмског рада и техника чланови Студија савлађују специфичне задатке везане уз саму природу драмског стваралаштва и позоришног медија, али и опште одгојно-образовне задатке који придоносе личном развоју и стицању културних навика - поручили су из Градског позоришта "Јазавац". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана