Novaković: Važni iskoraci u duhu kulturne diplomatije

Aleksandra Madžar
Novaković: Važni iskoraci u duhu kulturne diplomatije

Banjaluka - Glumci i kreativni tim Narodnog pozorišta Republike Srpske srećni su i ponosni jer se spremaju za važno putovanje u Beograd, gdje će se od 10. do 15. juna predstaviti publici u kući umjetnosti "Madlenijanum".

To će biti prvo putovanje ovakvog tipa, od kada teatar postoji kao Narodno pozorište RS, a zaista nije mala stvar što domaće glumce očekuje sala koja može da primi 500 posjetilaca. Ni direktor nacionalnog teatra Nenad Novaković nije krio zadovoljstvo što su uspjeli da ostvare saradnju sa osnivačem "Madlenijanuma" Madlenom Cepter, za koju kaže da je donator i poslenik kulture ne samo na domaćoj, već i na evropskoj umjetničkoj sceni. Pred zahtjevnom beogradskom publikom glumci će izvesti tri komada koja su naišla na odlične reakcije domaće publike. Riječ je o neverbalnoj predstavi "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima" austrijskog književnika Petera Handkea, u režiji Mladena Materića, komadu "Otac i sin (Dečja posla)" Nebojše Romčevića, koji je režirao Nikola Pejaković i djelu Mate Matišića "Sinovi umiru prvi", koje je na scenu postavio Marko Misirača.

- Zahvalni smo gospođi Cepter što je prepoznala Narodno pozorište RS kao kulturnu ustanovu koja ima šta da ponudi njenoj referentnoj kući i građanima Beograda i Srbije. I Ministarstvo prosvjete i kulture podržalo je ovu aktivnost, jer je jasno da pravimo normalne iskorake u duhu kulturne diplomatije - istakao je Novaković.

Cilj im je, kako kaže, predstaviti raznoliku produkciju Narodnog pozorišta Srpske, za koju vjeruje da će imati odjeka kod publike u Beogradu.

- Idemo sa Handkeovim djelom kao primjerom neverbalnog teatra koji mi jedini u regionu njegujemo. I Misirača je režirao odličnu predstavu, aktuelne teme i teksta. Izvođenjem komada našeg reditelja Nikole Pejakovića želimo da pokažemo kako je dobro uklopio saradnju sa glumcem kao što je Božović i našim ansamblom - dodao je Novaković.

U promociju pozorišnog stvaralaštva RS u Beogradu uključilo se i Predstavništvo RS u glavnom gradu Srbije.

Raspored igranja:

Petak i subota (10. i 11. jun)

"Otac i sin (Dečja posla)"

Nedjelja i ponedjeljak ( 12. i 13. jun)

"Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima"

 Utorak (14. jun)

"Sinovi umiru prvi"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana