Новаковић: Важни искораци у духу културне дипломатије

Александра Маџар
Новаковић: Важни искораци у духу културне дипломатије

Бањалука - Глумци и креативни тим Народног позоришта Републике Српске срећни су и поносни јер се спремају за важно путовање у Београд, гдје ће се од 10. до 15. јуна представити публици у кући умјетности "Мадленијанум".

То ће бити прво путовање оваквог типа, од када театар постоји као Народно позориште РС, а заиста није мала ствар што домаће глумце очекује сала која може да прими 500 посјетилаца. Ни директор националног театра Ненад Новаковић није крио задовољство што су успјели да остваре сарадњу са оснивачем "Мадленијанума" Мадленом Цептер, за коју каже да је донатор и посленик културе не само на домаћој, већ и на европској умјетничкој сцени. Пред захтјевном београдском публиком глумци ће извести три комада која су наишла на одличне реакције домаће публике. Ријеч је о невербалној представи "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима" аустријског књижевника Петера Хандкеа, у режији Младена Матерића, комаду "Отац и син (Дечја посла)" Небојше Ромчевића, који је режирао Никола Пејаковић и дјелу Мате Матишића "Синови умиру први", које је на сцену поставио Марко Мисирача.

- Захвални смо госпођи Цептер што је препознала Народно позориште РС као културну установу која има шта да понуди њеној референтној кући и грађанима Београда и Србије. И Министарство просвјете и културе подржало је ову активност, јер је јасно да правимо нормалне искораке у духу културне дипломатије - истакао је Новаковић.

Циљ им је, како каже, представити разнолику продукцију Народног позоришта Српске, за коју вјерује да ће имати одјека код публике у Београду.

- Идемо са Хандкеовим дјелом као примјером невербалног театра који ми једини у региону његујемо. И Мисирача је режирао одличну представу, актуелне теме и текста. Извођењем комада нашег редитеља Николе Пејаковића желимо да покажемо како је добро уклопио сарадњу са глумцем као што је Божовић и нашим ансамблом - додао је Новаковић.

У промоцију позоришног стваралаштва РС у Београду укључило се и Представништво РС у главном граду Србије.

Распоред играња:

Петак и субота (10. и 11. јун)

"Отац и син (Дечја посла)"

Недјеља и понедјељак ( 12. и 13. јун)

"Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима"

 Уторак (14. јун)

"Синови умиру први"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана