Note posvećene jubileju Muzičke škola Vlado Milošević

Mirna Pijetlović
Note posvećene jubileju Muzičke škola Vlado Milošević

Banjaluka - Jubilarni koncert učenika Muzičke škole "Vlado Milošević" Banjaluka i gostiju, održan je u četvrtak uveče pred velikim brojem ljubitelja umjetničke muzike u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Bila je to prilika da učenici pokažu šta znaju svirajući poznata djela na violini, klaviru, harmonici, gitari, flauti, violončelu i kontrabasu, kao i da pokažu snagu glasova pjevajući Rosinijevu kompoziciju "Duet mački".

Pored učenika osnovne i srednje muzičke škole iz Banjaluke, svoje umijeće su pokazali i gosti iz muzičkih škola iz Prijedora, Prnjavora i Gradiške.

Prema riječima direktora škole Nemanje Savića, učenici su se pomno pripremali za ovaj nastup, a iako su neki nastupali prvi put pred publikom, trema nije bila prepreka da se pokažu u najboljem svjetlu.

- Muzička škola je stub muzičkog života našeg grada, ali i Republike Srpske. Svjedoci smo poplave kiča u svim žanrovima, a Muzička škola svih ovih 80 godina rada odolijeva takvim pritiscima i našem narodu pokušava dati prave muzičke vrijednosti - rekao je Savić. 

On je dodao da je Muzička škola ove godine imala više od 100 nastupa u gradu Banjaluci, te da je po 17. put bila i domaćin republičkog takmičenja muzičkih škola, kao i domaćin međunarodnog pijanističkog takmičenja "Banjalučki bijenale 2014". 
- Zadovoljstvo je da nastavni kadar u našoj školi uglavnom čine naši bivši učenici koji su najviše završavali muzičku akademiju u Banjaluci - rekao je Savić. 

Prema njegovim riječima, za formiranje i rad brojnih ansambala u Banjaluci neophodno je pospješiti i rad Muzičke škole i proširiti njenu djelatnost u nekim deficitarnim instrumentima, među kojima su fagot i horna, koji su neophodni za simfonijske orkestre. 

Program

U sklopu obilježavanja velikog jubileja Muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjaluci, pored brojnih održanih okruglih stolova i prezentacije novih publikacija i održanih koncerata, u Banjaluku narednih dana stižu gosti iz cijele RS, ali i iz Srbije, kako bi uveličali 80. rođendan škole koja nosi ime po slavnom kompozitoru i muzičkom pedagogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana