Ноћ књиге у бањалучким књижарама: Андрићеви јунаци и Змајева поезија чекају читаоце

Александра Глишић
Ноћ књиге у бањалучким књижарама: Андрићеви јунаци и Змајева поезија чекају читаоце

Бањалука - Све добре књиге имају једну заједничку ствар - реалније су него да су се заиста и десиле у стварности. Ова мисао славног писца Ернеста Хемингвеја често је водиља читаоцима који непрестано трагају за новим авантурама и изазовима скривеним међу корицама књига.

Бројне нове приче чекају на љубитеље писане ријечи, а многи путеви књижевности отвориће се у "Ноћи књиге", која ће бити одржана данас од 17 до 22 часа у Бањалуци, али и у још 26 градова региона.

Организатор ове манифестације, која је прије неколико година покренута у Београду, је издавачка кућа "Лагуна", а бањалучки читаоци имаће прилику да се друже са новим насловима у књижарама "Култура".

- Регионални карактер манифестацији дају "Лагунини" клубови читалаца у Бањалуци, Тузли, Сарајеву, Подгорици и Никшићу - поручују из ове издавачке куће.

Како су нам рекли у бањалучкој књижари "Култура", читаоцима ће бити доступни попусти на сва "Лагунина" издања.

- На једну купљену књигу попуст је 25 одсто, за двије књиге обезбијеђен је попуст од 30 одсто, за три књиге 35 одсто, а за четири и више попуст износи 40 одсто. На наслове осталих издавачких кућа на све књиге је попуст 20 одсто - најавили су из књижаре "Култура".

Бањалучки књижари истичу да ће свима који посјете "Ноћ књиге" бити доступни сви новији наслови и да ће сигурно свако наћи нешто по свом укусу.

Међу књигама које су најтраженије међу читаоцима у Бањалуци су и трилер "Жеђ" скандинавског писца Ју Несбеа. Као мајстор заплета и крими жанра Несбе је већ неколико година омиљен код српских читалаца, а ово дјело је такође дио вечерашње приче.

Да је НИН-ова награда једна од најбољих препорука за књигу показало се и на примјеру романа "Арзамас" Иване Димић, који је врло брзо нашао пут до читалачке публике, а такође је у понуди ове манифестације. И "Српске народне бајке" групе аутора су један од фаворита домаћих читалаца, према статистикама које воде књижаре.

Има већ три године како су романи нобеловца Иве Андрића обједињени у истоимену књигу одушевили читаоце широм региона, али њихова популарност не опада тако да ће сви они који су пропустили да њима обогате своју библиотеку сада моћи да то учине.

Када је ријеч о тинејџерима, дефинитивно су најчитанији "Хајдук у Београду" Градимира Стојковића и "Марта Смарт и вашар загонетки" Уроша Петровића, књиге које су такође дио понуде у "Ноћи књиге".

Они који желе да обрадују најмлађе имају могућност да их уз чувену "Змајева ризница" Јована Јовановића Змаја уведу и свијет поезије. Поштоваоци историје и традиције требало би да обрате пажњу на серијал о Немањићима Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића који је већ хит. Оне истанчаног књижевног укуса обрадоваће ново издање "Лагума" Светлане Велмар-Јанковић. Иако недавно објављена монографија "Драган Гага Николић - Господин мангуп", коју је радила група аутора, већ је међу фаворитима, а дочекаће све који отворе врата књижаре у ноћи писане ријечи.

"Мали принц"

Чувена књига "Мали принц" Антоана де Сент Егзеперија деценијама изнова одушевљава генерације читалаца, а један је од наслова доступних у "Ноћи књиге". Ову новелу француски пилот написао је 1943. док је живио у САД. Преведена је на више од 290 језика и дијалеката и продата у више од 80 милиона примјерака тако да је то једна од најпродаванијих књига свијета. Занимљиво је да је илустрована пишчевим цртежима које је користио да опише ликове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана