Nikoli Vujčiću Skender Kulenović

Snežana Tasić
Nikoli Vujčiću Skender Kulenović

Prijedor - Dobitnik književne nagrade "Skender Kulenović" u okviru 43. književnih susreta na Kozari je Nikola Vujčić za zbirku pjesama "Svedočenje" u izdanju "Povelje" iz Kraljeva.

Odluku žirija saopštio je predsjednik Organizacionog odbora Književnih susreta Marko Pavić.

- Izražavam zadovoljstvo izborom dobitnika nagrade ovih književnih susreta, kojem ovom prilikom i čestitam, jer nagrada dolazi u vrijeme rijaliti šou programa koji opsjedaju iz svih medija i kada treba pogotovo mlade ljude vratiti knjizi i kulturi - kazao je Pavić.

Odluku je donio žiri u sastavu Milanka Babić, Mošo Odalović i Dragan Jovanović Danilov kao predsjednik. U obrazloženju žirija se navodi da je Nikola Vujčić pjesnik "stišanog, estetizovanog lirizma", a da njegovo "Svedočenje" predstavlja njegovo novo pjesničko progledavanje, potvrdu o njegovim moćima metamorfoza i obnavljanja.

- Bez ičeg razmetljivog u sebi, a s puno duha finese i jezičke osjetljivosti Nikola Vujčić je napisao izuzetnu zbirku pjesama. "Svedočenje" je simetrala njegovog dosadašnjeg pjesničkog bavljenja, kolekcija pjesama koja svojim bogatstvom na najljepši način korespondira s pjesničkim djelom Skendera Kulenovića - navodi se u saopštenju žirija.

U njemu se dodaje i da je jednu veliku sveobuhvatnost prijesnog životnog realiteta Nikola Vujčić uspio da u zbirci "Svedočenje" izrazi na veoma sažet i koncentrisan način.

Žiri je razmotrio više od 50 pjesničkih knjiga objavljenih u Republici Srpskoj i Srbiji između dva književna susreta na Kozari, a u užem izboru ih je bilo devet. Uz nagradu, Vujčić je dobio i novčani iznos od 3.000 KM.

Laureatu će nagrada "Skender Kulenović" biti uručena na  centralnoj manifestaciji na Mrakovici u subotu, 26. septembra. Tada će, pored laureata, stihove Kozari govoriti i Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Miroslav Maksimović, Milosav Tešić, Dejan Aleksić, Zlata Kocić i Predrag Bjelošević. Iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata, kada će Nikola Vujčić predstaviti svoju poeziju. Ovogodišnje Književne susrete otvoriće 24. septembra u Muzeju Kozare izložba radova sa 11. likovne kolonije "Sreten Stojanović". Pored tradicionalnih gostovanja pjesnika Zavičajnog kruga po školama u opštinama suorganizatorima manifestacije, biće održan i poetski čas na Paležu, mjestu gdje je prvi put pročitana poema "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića.

Laureat

Nikola Vujčić rođen je 1956. godine u Velikoj Gradusi, na Baniji. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je osam zbirki pjesama. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Književna reč" od 1980. do 1988. godine. Dobitnik je književnih nagrada među kojima je najvažnija Zmajeva nagrada Matice srpske 2002. O njegovom radu objavljen je zbornik pod  naslovom "Poezija Nikole Vujčića" 2008. godine u izdanju Matice srpske u Novom Sadu. Zastupljen je u najznačajnijim antologijama savremene srpske poezije. Pjesme su mu prevođene na nekoliko jezika. Živi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana