Nikola Vranjković: Život kroz Bremeplov

Mirna Pijetlović
Nikola Vranjković: Život kroz Bremeplov

Nakon prve zbirke poezije "Zaovdeilizaponeti", objavljene 2001. godine, svjetlost dana nedavno je ugledala i druga zbirka pjesama Nikole Vranjkovića simbolično nazvana "Bremeplov".

Osim poezije, "Bremeplov" sadrži i četiri priče, a, kao i prva knjiga, praćen je i novom muzikom, istoimenim EP-jem na kojem se nalaze četiri numere.

Vranjković odavno važi za tekstopisca izraženih poetskih kvaliteta, a nakon toplog prijema prve lirske zbirke, mnogobrojni poštovaoci njegovog lika i djela su dugo čekali na novo izdanje.

Tako je bilo i na banjalučkoj promociji koja je održana u sklopu sedmog izdanja "Jelen Demofesta", a koja je bila jedna od najposjećenijih dnevnih programa festivala.

- Zaista sam presrećan što vas vidim u ovolikom broju i drago mi je što vas je zainteresovala moja druga zbirka poezije, odnosno moj drugi solo projekat. Knjigu prate četiri muzičke numere. Moj prijatelj Zdravko Petrović, direktor bečejskog pozorišta je od svih tih mojih "škrabotina" koje su nastajale proteklu deceniju izabrao ovih osamdesetak pesama i četiri priče koje čine "Bremeplov" - rekao je Nikola Vranjković.

Kako je istakao, nije baš bio sto odsto siguran da treba da uz poeziju objavi i prozne priče, ali pošto su dvije već objavljivane, to je bio logičan slijed događaja.

- I tako su se u knjizi našle moje i Zdravkove četiri omiljene priče. Što se tiče budućeg rada, nisam siguran da ću u skorijoj budućnosti da se posvetim izdavanju nove knjige, ali sigurno znam da ću da stvaram i snimam dosta muzike - najavio je Vranjković.

Naglašava da mu je najvažnije da su njegove bliske osobe zadovoljne nedavno izdatom knjigom, što mu daje elan i snagu da nastavi da radi i stvara muziku.

- Te moje pisanije su se nalazile u nekih 10-12 svezaka. Neke sam tražio par meseci, neke su se nalazile u vikendici, neke u čamcu. Znam da je bila još jedna odlična, ali nisam mogao da je pronađem - rekao je kroz šalu Vranjković.

Kao što je to svojstveno ovom svestranom umjetniku, promocija knjige nije bila klasična sa čitanjem poezije, nego je Vranjković uz pomoć prijatelja Ivana Zoranovića i Dejana Vučkovića, kao i Saše Predojevića iz Banjaluke, otpjevao "Bremeplov".

Pjevač, gitarista, pisac, kompozitor, snimatelj i muzički producent, Vranjković je postao kultno ime regionalne rok scene, prvenstveno kroz svoj angažman u grupi "Block Out", čija je osnovna pokretačka snaga bio nepune dvije decenije, još od 1994. godine.

Tvorac strofa i tonova koji su postali obilježja mnogih generacija alternativne publike na Balkanu, izdavao je i solo albume, a sa "Block Outom" se zvanično rastao prošle godine.

Od tada je oko sebe okupio novu postavu kvalitetnih muzičara, sa kojima nastupa i stvara novi materijal, a muzičko-tekstualni poduhvat "Bremeplov" je dugo očekivani nastavak njegovog veoma plodnog višedecenijskog rada.

Muzika i tekst

Vjernim fanovima nova zbirka pjesama nije nepoznata, zbog čega su u prednosti oni koji Vranjkovićevu muziku ne poznaju jer se, dok budu čitali pjesme, neće u glavi boriti sa njihovim čuvenim melodijama poput "Dve hiljade i kusur godina", "Zadrži svoj dah" i "Beltaine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana