Николa Врањковић: Живот кроз Бремеплов

Мирна Пијетловић
Николa Врањковић: Живот кроз Бремеплов

Након прве збирке поезије "Заовдеилизапонети", објављене 2001. године, свјетлост дана недавно је угледала и друга збирка пјесама Николе Врањковића симболично названа "Бремеплов".

Осим поезије, "Бремеплов" садржи и четири приче, а, као и прва књига, праћен је и новом музиком, истоименим ЕP-јем на којем се налазе четири нумере.

Врањковић одавно важи за текстописца изражених поетских квалитета, а након топлог пријема прве лирске збирке, многобројни поштоваоци његовог лика и дјела су дуго чекали на ново издање.

Тако је било и на бањалучкој промоцији која је одржана у склопу седмог издања "Јелен Демофеста", а која је била једна од најпосјећенијих дневних програма фестивала.

- Заиста сам пресрећан што вас видим у оволиком броју и драго ми је што вас је заинтересовала моја друга збирка поезије, односно мој други соло пројекат. Књигу прате четири музичке нумере. Мој пријатељ Здравко Петровић, директор бечејског позоришта је од свих тих мојих "шкработина" које су настајале протеклу деценију изабрао ових осамдесетак песама и четири приче које чине "Бремеплов" - рекао је Никола Врањковић.

Како је истакао, није баш био сто одсто сигуран да треба да уз поезију објави и прозне приче, али пошто су двије већ објављиване, то је био логичан слијед догађаја.

- И тако су се у књизи нашле моје и Здравкове четири омиљене приче. Што се тиче будућег рада, нисам сигуран да ћу у скоријој будућности да се посветим издавању нове књиге, али сигурно знам да ћу да стварам и снимам доста музике - најавио је Врањковић.

Наглашава да му је најважније да су његове блиске особе задовољне недавно издатом књигом, што му даје елан и снагу да настави да ради и ствара музику.

- Те моје писаније су се налазиле у неких 10-12 свезака. Неке сам тражио пар месеци, неке су се налазиле у викендици, неке у чамцу. Знам да је била још једна одлична, али нисам могао да је пронађем - рекао је кроз шалу Врањковић.

Као што је то својствено овом свестраном умјетнику, промоција књиге није била класична са читањем поезије, него је Врањковић уз помоћ пријатеља Ивана Зорановића и Дејана Вучковића, као и Саше Предојевића из Бањалуке, отпјевао "Бремеплов".

Пјевач, гитариста, писац, композитор, сниматељ и музички продуцент, Врањковић је постао култно име регионалне рок сцене, првенствено кроз свој ангажман у групи "Block Out", чија је основна покретачка снага био непуне двије деценије, још од 1994. године.

Творац строфа и тонова који су постали обиљежја многих генерација алтернативне публике на Балкану, издавао је и соло албуме, а са "Блоцк Оутом" се званично растао прошле године.

Од тада је око себе окупио нову поставу квалитетних музичара, са којима наступа и ствара нови материјал, а музичко-текстуални подухват "Бремеплов" је дуго очекивани наставак његовог веома плодног вишедеценијског рада.

Музика и текст

Вјерним фановима нова збирка пјесама није непозната, због чега су у предности они који Врањковићеву музику не познају јер се, док буду читали пјесме, неће у глави борити са њиховим чувеним мелодијама попут "Две хиљаде и кусур година", "Задржи свој дах" и "Beltaine".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана