Nikola Tesla - umjetnik među naučnicima

Aleksandra Glišić
Nikola Tesla - umjetnik među naučnicima

Banjaluka - Ne žalim što ste pokrali moje ideje, žalim što nemate svoje. Ova misao slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle oživljena je na svečanoj akademiji povodom 160. godišnjice njegovog rođenja, koja je održana u srijedu uveče na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Biografska izložba "Nikola Tesla: Vrijeme i prostor" otvorena je iste večeri u Galeriji ANURS-a.

- Dičimo se Teslinim imenom, ali nismo pokazali dovoljno interesa za njegovo djelo. Ne smijemo zaboraviti da je 10. jula 1856. rođen sin našeg roda, ali i građanin cijelog svijeta. On je u mnogim mjestima na Zapadu gotovo zaboravljen, a nije mnogo bolje stanje ni u bivšim jugoslovenskim republikama. Tesla je dao sve za nas, a mi još nismo sve dali za njega - rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović koji je otvorio svečanu akademiju i izložbu.

Govoreći o životu naučnika koji je svojim izumima zadužio čovječanstvo Kuzmanović se osvrnuo i na prirodni fenomen koji je oduševljavao Teslu, koji je rođen u Smiljanu pored Gospića.

- Priznao je da su ga munje oduševljavale i govorio je da su one za njega kao muzika. Kako je govorio: Jedna munja ispisuje sonatu, a hiljadu munja cijeli koncert - kazao je Kuzmanović u svom izlaganju.

Akademik Dragoljub Mirjanić osvrnuo se na stvaralački put i metodologiju rada čuvenog naučnika.

- Tesla je bio apsolutno ubijeđen u sličnost naučnih i umjetničkih zamisli: "One dolaze iz istog izvora", govorio je. On se kao naučnik ponašao kao umjetnik. Čak je i njegov najbolji prijatelj bio književnik Mark Tven, a ne Vestinghaus, Markoni ili Edison - istakao je Mirjanić uz napomenu da je Tesla inspiraciju za asinhroni motor pronašao u odlomku iz Geteovog "Fausta".

Nije zanemario ni činjenicu da su ovaj naučnik i pisac Viljem Šekspir prvi put pomenuti u zajedničkom kontekstu 1897. kada je novinar lista iz Detroita pisao: "Teslu možemo nazvati Šekspirom u svijetu mašinstva i elektrotehnike".

Autor izložbe akademik Milivoje Unković podsjetio je na riječi slavnog naučnika izrečene u intervjuu sa novinarom Džonom Smitom. "Ja sam dio svjetlosti, a ona je muzika. Svjetlost ispunjava mojih šest čula: ja je vidim, čujem, osjećam, mirišem, dotičem i mislim. Misliti je kod mene šesto čulo", govorio je Tesla.

Svečanoj akademiji i izložbi prisustvovali su ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života RS.

Pronalasci

Najznačajniji pronalasci Nikole Tesle su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Njegov sistem naizmjeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine, ali je odbio. Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana